HIZLA YAYILIYOR

HIZLA YAYILIYOR

İlk kez Doğu Karadeniz'de görülen hızla bölgemize doğru gelen halk arasında

? itdolanbacı? zararlı bitkisine karşı vatandaşların duyarlı olması ve bahçelerindemutlaka mücadele yapması gerektiği bildirildi.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü  Ertan Kuduban, yaptığı açıklamada, itdolanbacı bitkisinin, halk arasında "ham bostan" veya "yabani hıyar" diye adlandırılan sürünücü istilacı yabancı bir tür olduğunu belirtti.

Bu türün kesinlikle süs bitkisi olmadığına dikkati çeken Kuduban, "Bu bitki Amerika menşeili, Amerika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan da Gürcistan'a getirilmiş, buradan da toprak, kereste taşınmasıyla Artvin üzerinden Rize, Trabzon ve Giresun, Ordu ve Samsun'a'a kadar gelmiş." dedi.

BATI KARADENİZ BÖLGESİNE  DOĞRU YAYILIYOR

Şu an bu bitkinin Melet Irmağını geçerek Ordu'dan Samsun'a oratadan da Batı Karadeniz bölgesine doğru yayılımına devam ettiğini vurgulayan yetkililer,  bitkinin ağaçta asalak olarak yaşamadığı, sürünücü sülükler olarak adlandırılan sülükleriyle beraber ağacın dallarına tutunarak ilerlediğini aktararak ağacın tüm dallarını istila ettiğini, güneşini kestiğini, kültür bitkilerinde verim düşüklüğüne neden olduğunu, zamanla da bitkiyi kurutarak öldürdüğünü söyledi.

HIYAR  GİBİ GÖRÜYORLAR

Nisan ayının sonlarına doğru itdolanbacının çimlendiğine dikkati çeken Kuduban, şöyle konuştu: "Çimlendiği zaman da halkımız bunu salatalık olarak görüyor. Salatalık olarak büyüyor, vatandaşlar bunu salatalık çıkacak diye bekliyor. Ağustos ayı sonunda vatandaş bakıyor ki hiç alakası olmayan bir meyve ortaya çıkıyor. Yaprak salatalık fakat meyve dikensi bir konumda. Bununla ilgili halkımızın kendi bahçesinde çalışma yapması gerekiyor. Eğer müdahale edilmezse Karadeniz Bölgesi'nin tamamına yayılacak. Sulak alanları, nemli alanları, verimli toprağı seviyor. Bu tür bizim kültür bitkilerimizin yaşamış olduğu alanlarda yaşıyor, boşluk bulduğu zaman boşluğu tamamen kaplıyor."


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.