DÜ DE HEMŞİRELİK HAFTASI KUTLAMALARI

DÜ DE HEMŞİRELİK HAFTASI KUTLAMALARI

 Tarihi çok eski olan hemşirelik mesleği; Eski Mısır, Hindistan, Yunanistan ve Roma'da ilk çağlarda bugünkü biçimde olmasa bile yapılmaktaydı.

Dünyada modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale (Florans Naytingel) olup, ilk hemşirelik okulunu da 1862 yılında Londra'da açmıştır.
Ülkemizde ilk olarak "Hilal-i Ahmer Cemiyeti" (Kızılay) 1911 yılında hemşirelik kursları açmıştır. Bu kursları bitiren hemşireler; 1912?1914 Balkan Savaşları ile 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı'nda hasta ve yaralı askerlere bakmışlardır. Cumhuriyet sonrası ilk Hemşirelik Okulu İstanbul'da açıldı. 
Bunu 1939 yılında Ankara'da açılan Askeri Hemşirelik Okulu izledİ.1943'te Verem Savaş Derneği, 1946'da Sağlık Bakanlığı İstanbul'da birer Hemşirelik Okulu açtılar. Daha sonra diğer illerde bu tip okullar açıldı. Bu okullar ortaokul düzeyinde üç yıl, lise düzeyinde dört yıl eğitim vermekteydi. Günümüzde 4 yıllık Sağlık Kolejlerine dönüştürülmüşlerdir. Kolej ve lise mezunlarına eğitim veren 4 yıllık Yüksek Hemşirelik Okulları da halen faaliyettedir. Bu okullardan en ünlüsü İstanbul'daki Florance Nightingale Yüksek Hemşirelik Okulu'dur. Çeşitli üniversitelere bağlı hemşirelik okulları da vardır.
12 Mayıs'ta hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale doğduğu için, ona izafeten "Hemşirelik Haftası"nın başlangıç günü olmuştur.
12-18 Mayıs tarihleri arasında başta hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale'in özverili, sevecen, gece ve gündüz hizmetleri saygıyla anlatılırken, hemşirelik mesleğinin de kutsallığını vurgulamak gerekir.

Düzce Üniversitesindede hemşirelik haftası yapılan etkinlikle kutlandı.Açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü . Doç. Dr. Şerif Demir. Demir, hafta kapsamında yapılacak etkinliklerle hemşirelik mesleğinin toplum yararına gelişiminin önündeki engellere dikkat çekeceklerini ifade ederek "Bu özel gün hemşirelerin toplum sağlığına verdiği ve verebileceği önemli katkıları herkese anımsatmak için kutlanmakta, hemşirelik haftası boyunca ise hemşirelik mesleğinin toplum yararına gelişiminin önündeki engellere toplumun ve ilgililerin dikkati çekilmektedir" dedi

Etkinlikte daha sonra müzik dinletisi yer aldı.Ardından  Osman Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Nedime Köşkeroğlu hemşirelik sanatı adlı bir konferans verdi.Köşkeroğlu hemşireliğin sağlıkta vazgeçilemez bir yerinin olduğunu ve günümüzde özveriyle bu görevi gece gündüz yerine getiren meslektaşlarımızın bunu sanat inceliği ve duyarlılığıyla icra ettiklerini belirtti.

Etkinlikler 12-18 mayıs arasında devam edecek.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.