BORCU BIRAK, YAPILANDIRMAYA BAK

BORCU BIRAK, YAPILANDIRMAYA BAK

DESOB?tan esnaflara uyarı. ?Borçlarınızla vedalaşın? sloganı ile esnafları yapılandırmadan faydalanmaya davet eden DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, esnafların önüne borç sarmalından ve yükünden kurtulmak için önemli bir fırsat çıktığını belirtti.

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, borç yapılandırması ile ilgili verilen sürenin sonuna yaklaşılırken, esnafları uyarırı nitelikte bir açıklama yaptı. Esnaf Konfederasyonunun yoğun ve ısrarlı talepleri sonucu; esnaf ve sanatkarların  kamuya olan borçlarının, kısmi af sayılabilecek nitelikte, yeniden yapılandırılmasının gerçekleştiğini söyleyen Kayıkçı, yapılandırmanın detaylarını anlattı.

 

 

TOPLAMDA 36 AY

Kayıkçı, ? 30 Haziran 2016 tarihi baz alınarak, bu tarihten önce tahakkuk etmiş olan vergi ve benzeri tüm kamu borçlarının vergi ve gecikme cezaları, zamları ile faizlerinin tamamı silinecektir. Buradaki en önemli husus, borç aslında bir indirim yapılmadan, gecikme zamları için yapılandırmaya gidilmesidir. Bunun için de borç aslı üzerinden, enflasyon oranına göre düşük bir güncelleme faiziyle gecikme zamlarının taksitlendirilmesi söz konusudur. Yapılandırılan borcun ödeme seçenekleri; ya borcun tamamının peşin ödenmesi veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 ayda ödenmesidir.? Dedi.

 

FAİZLERİN YARISI SİLİNECEK

Esnafların  sırtında olan bu vergi borcundan kurtulmak için son tarihin 31 Ekim 2016 olduğunu hatırlatan Kayıkçı,  bu tarihe kadar borçlarını taksitlendiren esnaflar için vergi borçların için ilk taksit ödemesinin 30 Kasım olduğunu bildirdi.

Kayıkçı, ? Sosyal Güvenlik Kurum borçlarına ilişkin ilk taksit ödemesi de tam 2 ay sonra 2 Ocak 2017 tarihidir. Taksit ödemelerinizi dilerseniz kredi kartı ile yapabileceksiniz. Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şartlarda peşin ödenmesi halinde hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinecektir. Şunu da vurgulamak da yarar var; ilk iki taksitin ödenmesi şartıyla bir takvim yılında 2?den fazla taksit, süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir.? Şeklinde bilgi verdi.

Borçların yeniden yapılandırılmasına dava aşamasında olan vergilerin de dahil edildiğini belirten DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı,  bunun için açılmış olan davalardan vazgeçmenin yeterli olacağını ifade etti.

 

VERGİ KARNESİ OLMAYANA AF

Bir başka önemli fırsatın da vergi karnesi yükümlülüğüne ilişkin olduğunu söyleyen Kayıkçı, basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların yanlarında çalışmakta olup daha önce vergi karnesi almamış olanlara da af geldiğini dile getirdi.

Kayıkçı, Yapılandırma kanunu ile getirilen bir başka avantajın ise,  kamuoyunda kasa ve stok affı olarak bilinen uygulama olduğunu,  İşletmelerde fiilen bulunduğu halde herhangi bir nedenle kayıtlarda yer almayan; ya da muhasebe kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerde bulunmayan her türlü emtia, makine, demirbaş ve teçhizatlar için 30 Kasım 2016 tarihine kadar düzeltme yapılabileceğini söyledi.

 

ÜYELERİN AİDAT BORÇLARI

Kayıkçı, esnafların odalara olan aidat borçları ile ilgili ise şöyle konuştu:

?Söz konusu yapılandırmanın son bölümü bizlere ilişkindir. Esnaf ve Sanatkarların üyesi oldukları odalara olan aidat borçları, odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Konfederasyonlara olan katılım payı, borç asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksiti 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam 6 eşit taksitte ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmiştir.?

 

BORÇLARINIZLA VEDALAŞIN

Kısmi af niteliğindeki yeniden yapılandırmaya tüm kamu borçlarının girdiğini vurgulayan Kayıkçı, yapılandırmanın esnafların borç yükünden kurtulası için önemli bir fırsat olduğunun altını çizdi, ? Borçlarınızla vedalaşın? dedi.

Kayıkçı, ? Bunlar, her türlü vergi, resim ve harçlar; vergi cezaları, gecikme zamları ve faizlerdir. Yine, gümrük vergileri ile bu vergilerden doğan para cezalarıdır. Sosyal güvenlik primleri ve bunlara bağlı idari para cezalarıdır. Daha önce yapılandırılmış, ancak zamanında ödeme yapılmaması nedeniyle yapılandırılması bozulmuş borçlardır. Trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri, HGS ücretleri ve bunlara bağlı borç ve cezalardır. Belediyeler ile diğer kamu kurumları kapsamında olan borçlardır. Önümüze borç sarmalından ve yükünden kurtulmamız için önemli bir fırsat çıkmıştır. Borç yükünün altında ezilmemek, iş?imizi ve aş?ımızı korumak ve geliştirmek için bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Sloganımız borçlarınızla vedalaşın.? Dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.