BARO BAŞKANI: TEKLİF GERİ ÇEKİLMELİ

BARO BAŞKANI: TEKLİF GERİ ÇEKİLMELİ

Düzce Baro Başkanı Azade Ay, bu hali ile toplumsal kutuplaşmayı daha da körükleyeceğine inandıkları  Anayasa teklifinin bir an evvel geri çekilmesi çağrısında bulundu, 15 Temmuzdan bu yana gelinen  süreçte, terör olayları, Ohal Kararnameleri , yaşanan toplumsal olaylar nedeniyle toplumda mevcut olan gerginliğin Anayasanın değiştirilmesi  için elverişli bir iklimin bulunmadığının en büyük göstergesi olduğunu belirtti.

Demokrasinin  ve hukuk devletinin vazgeçilmez şartının Yasama, Yürütme ve Yargı Kuvvetlerinin birbirinden ayrı olması olduğunu söyleyen Baro Başkanı Azade Ay, ?Parlamenter Sistemlerin doğası gereği  yasama ve yürütme arasındaki ayrılık yumuşak, yasama ve yürütmenin  yargıdan ayrılığı ise mutlaktır .Başkanlık  sistemlerinde ise başkana verilen yetkileri denetlemek ve dengelemek için yasama ve yürütme  de birbirlerinden  kalın çizgilerle ayrılmıştır. Ancak, her iki sistemde de yargı kuvveti mutlaka yasama ve yürütmeden ayrı olmak zorundadır.? Dedi.

 

 

Yazılı bir açıklama yapan Ay açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI ORTADAN KALKACAK

TBMM?ye sunulan, Anayasa Değişikliği teklifi  tüm sonuçlarıyla değerlendirildiğinde,  kuvvetler ayrılığı prensibinden kuvvetler birliği prensibine bir gidişin  hedeflendiği, Yürütmenin, Yasama Erkinin yetkilerine Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile  müdahale edeceği ,Yüksek Mahkeme Üyeleri  ve HSYK üyelerinin yine Yürütme yetkilerinin kendisine verildiği ,siyasi bir partinin  mensubu hatta genel başkanı olan Cumhurbaşkanı tarafından şekillendirilmesinin de yürütmenin  yargı erki üzerinde etkisini artıracağı , yargının bağımsız ve tarafsızlığını ortadan kaldıracağı açıktır.

 

 BAŞKANIN DENETİMİ KESKİN KURALLARA BAĞLIDIR

Ayrıca, bu değişiklik teklifi kabul edilirse, TBMM yasama faaliyetleri durma noktasına geleceği gibi, Yürütmenin milli iradenin vücut bulduğu TBMM tarafından da denetlenmemesi sonucunu doğuracaktır. Oysaki başkanlık sistemlerinde, yürütmenin başı sayılan Başkanının denetimi açık ve keskin kurallara bağlıdır, ancak görüşülen bu değişiklik teklifinde ise Yürütmenin  faaliyetlerinin denetimi nerdeyse imkansızdır.

 

 DEĞİŞİKLİK İÇİN ELVERİŞLİ İKLİM YOK

Toplumu oluşturan bireylerin bir arada yaşamalarının temel sözleşmeleri olan,bireyin hak, özgürlük ve devlete karşı ödevlerinin düzenlendiği Anayasaların , Geniş Bir Uzlaşı İçinde Yapılması Gerekir.  15 Temmuzdan bu yana gelinen  süreçte, ülkemize ve milletimize yönelik terör olayları, bu kapsamda çıkarılan Ohal Kararnameleri , yaşanan toplumsal olaylar nedeniyle toplumda mevcut olan gerginlik, Temel Yasa  olan Anayasanın değiştirilmesi  için elverişli bir iklimin bulunmadığının en büyük göstergesidir.

 

TOPLUMSAL KUTUPLAŞMAYI KÖRÜKLEYECEK

Bu nedenle, Anayasa değişikliği teklifinin , Cumhuriyetin temel nitelikleri, kuvvetler ayrılığı,hukuk devleti ilkeleri  ışığında  yeniden değerlendirilmesi gerektiğini önemle hatırlatır,   bu hali ile toplumsal kutuplaşmayı daha da körükleyeceğine inandığımız  bu teklifin bir an evvel geri çekilmesini diler,yüce milletimizin iradesine sonsuz saygı duyduğumuzu bildirir, kamuoyunun bilgilerine sunarım.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.