DEVLET DESTEĞİNDEN YARARLANMAK İÇİN

DEVLET DESTEĞİNDEN YARARLANMAK İÇİN

Tarım İl Müdürlüğü tarafından, doğal afet ve don olayında çiftçilerin mağdur olmamaları için tarım sigortasını mutlaka yaptırmaları gerektiği bildirildi. Özellikle Fındık için 5 Mart?ın son tarih olduğu bildirilirken, don riskinde  devlet ek prim desteğinin  3?te 1 olacağı açıklandı.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve prim desteği miktarları her yıl Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirleniyor. Tarım sigortaları 2017 yılı uygulamalarının yer aldığı ''Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de  yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

 

Bu karar ile bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte, fırtına hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri dolu paketi halinde, bu risklere ilave olarak isteğe bağlı olmak üzere yaban domuzunun tarla ürünlerine verdiği zararları ve meyveler için don riski, seracılık riskleri, Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olmak üzere hırsızlık riski, kapalı sistemde üretim yapılan bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları ile açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski, su ürünleri riskleri ve aktif arılı kovan riskleri teminat kapsamına alındı.

2017 yılında, 2016 yılı uygulamalarına ilave olarak; buğday ürününde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası, kiraz ürününde yağmur riski, meyve ağaçları ile asmaların kendileri ve asma yaprağı, ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için isteğe bağlı hırsızlık riski, açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerinin kafes ve ağları için sel ve su baskını riskleri teminat kapsamına alındı.

Devlet prim desteği oranı, don riski hariç tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak, ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanacak. Ayrıca 2017 yılında ilk defa uygulanacak olan ilçe bazlı kuraklık verim sigortasında ise; buğday ürününde sigorta priminin yüzde 60?ı oranında prim desteği sağlanacak.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ''Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak çiftçilerin Bakanlığımız kayıt sisteminde kayıtlı olmaları ve kayıtlarını her yıl güncellemeleri gerekmektedir.'' Uyarısında bulunarak Sigorta son kabul sürelerine dikkat çekti.

Kabaoğlu, üreticilerin bu tarihleri kaçırmamalarını söyleyerek, fındık için 5 Mart, mısır için 10 Haziran, buğday için 21 Nisan, fiğ için 15 Mayıs ve çeltik için 30 Haziran 2017 tarihlerinin poliçenin son kesim tarihi olduğunu, çiftçilerin olası bir doğal afet karşısında mağdur olmamaları için tarım sigortasını mutlaka yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

İlçelerde tarım sigortası ile ilgili Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından bilgilendirme toplantılarının yapılacağını duyuran Kabaoğlu,  çiftçilerin bu toplantılara iştirak etmelerinin kendileri için faydalı olacağını belirtti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.