UZMANINDAN UYARILAR

UZMANINDAN UYARILAR

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Erhan Sert, özellikle gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat çekti, oranın azaltılması için aile hekimlerinde de başlatılan uygulama ile hızlı antijen testi sayesinde antibiyotik kullanımının azalacağını vurguladı.

İçinde bulunduğumuz kış mevsiminde hastanelerdeki vakaların çoğunu gribal enfeksiyonlar oluşturuyor. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Erhan Ser kış aylarında neden gribal enfeksiyonların arttığını anlatırken, virüslü enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkili olmadığına dikkat çekti.

 

 

Sert, ? Yüksek ateş, soğuk algınlığı gibi belirtiler karşımıza çıkar. Hastanemize başvuruların çoğu bu tür hastalıklar. Bu tür hastalıklar kış aylarında kapalı, iyi havalanamayan ortam, soğuk sıcak etkisi, terleyip üşütme ile soğuk algınlıklarında ciddi bir artış ortaya çıkar. Büyük çoğunluğu da üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz boğaz ağrıları, hapşırma gibi kendini gösterir. Bakanlığın yaptığı araştırmalarda, 100 vakadan 85?i gribal vakalar olarak ortaya çıkar. Bu hastalıkların etkeni virüslerdir. Virüslere hiçbir antibiyotik fayda vermediği için gereksiz yere antibiyotik kullanımının anlamı yoktur. Hatta zararlı da olabilir. Mümkün olduğunca azaltmaya gayret ediyoruz.? Dedi.

Streptokok enfeksiyonlarının önemli olduğuna dikkat çeken Sert, antibiyotik kullanımı gerekip gerekmediğinin tespiti için hastanelerde kullanılan ancak aile hekimlerinde olmayan hızlı antijen testinden söz etti.

Sert, ? Akut romatizma dediğimiz enfeksiyona sebep olabilir. Bu nedenle vaktinde uygun tedavi yapılması gerekir.Tanının doğru konması gerekir. Bizim hastanemiz gibi mikro biyoloji uzmanlarının olduğu hastanelerde boğaz kültürü alarak kolay tanı koyabiliyoruz. Ancak aile hekimleri açısında bu kolay tanı ellerinin altında yeterli tetkik olanakları olmaması nedeniyle streptokok enfeksiyonlarının tanısı zorlaşıyor.Bunu hızlandırmak için Sağlık Bakanlığı bir ihale ile hızlı antijen testi sağladı ve öncelikle aile hekimlerine sunmaya başladı. Biz geçen hafta aile hekimlerine gerekli bilgilendirmeyi yaptık. Bu hızlı anitejen testleri, boğazdan alınan kültürün on dakikada sonucunu verecek.? Şeklinde konuştu.

100 hastadan 60?ına boğaz enfeksiyonlarında antibiyotik yazıldığını söyleyen Sert, bunun yüzde 20?ler gibi bir rakamda kalması gerektiğini vurgularken, ? demek ki bizim antibiyotik kullanım oranımız oldukça fazla? dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.