Fındık Fiyatlarının Gidişatına Kim Dur Diyecek?

Fındık Fiyatlarının Gidişatına Kim Dur Diyecek?

Fındık fiyatlarında yaşanan hayal kırıklığı üreticiyi üzdü. Fiyatlarda yine aynı tablo bir yükseliş iki düşüş. Çiftçi isyan ediyor.

 Fındık fiyatlarında yaşanan hayal kırıklığı üreticiyi üzdü. Fiyatlarda yine aynı tablo bir yükseliş iki düşüş. Çiftçi isyan ediyor.  Her yıl sezonu öncesi başlayıp, bir sonraki sezona kadar devam eden fındıktaki fiyat manipülasyonu aynı şekilde...

Fındık fiyatlarında yaşanan hayal kırıklığı üreticiyi üzdü. Fiyatlarda yine aynı tablo bir yükseliş iki düşüş. Çiftçi isyan ediyor.

Her yıl sezonu öncesi başlayıp, bir sonraki sezona kadar devam eden fındıktaki fiyat manipülasyonu aynı şekilde 2016 yılında başlayıp, 2017 yılında da devam ediyor. Binbir emekle ve zahmetle bahçesinde ürününe bakan fındık üreticisinin, yıllardır alın terini fındık baronları gasp ediyor. Senelerdir her alanda ve platformda gerek yerel medya gerek STK gerekse Siyasilerce, binlerce kez dile getirilmesine rağmen, bir türlü çare bulunamayan fındık ve üreticisi üzerine oynanan oyunlara kim Dur diyecek ?

Ülkenin ve üreticinin son umut kalesi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son olarak geçtiğimiz hafta konuşmasında, fındık fiyatlarında yaşanan ?Alaverecilere? dikkat çekmiş ve bu konuşmasının ardından fiyatlarda bir nebzede olsa yukarı yönlü kıpırdanma yaşanmıştı. Ancak Erdoğan?ın bu konuşmasının ardından, bir hafta dahi geçmeden fındık fiyatlarında yeniden artçı deprem yaşanarak, yükselen fındık fiyatı grafiği aniden düşmeye başladı. Geçtiğimiz hafta fındık fiyatlarının yükselişe geçmesinden dolayı umutlanan üreticiyi, yeni haftaya düşme potasında giriş yapan fındık, hayal kırıklığın uğrattı.

Geçmiş yıllara nazaran 2016 yılında sezonun en düşük rekoltesini gören fındık aynı şekilde tarihin en düşük fiyatını 2017 yılında görmeye devam ediyor. Arz ? Talep mantığıyla işleyen ticarette, talebin çok olmasına rağmen arzın az olduğu fındığın, fiyatı ne hikmetse hiçbir şekilde yükselme rayına giremedi. Bu bağlamda en son olarak ise geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmasında fındık fiyatlarında yaşanan ?Alaverecilere? dikkat çekmiş ve bu konuşmasının ardından fiyatlarda bir nebzede olsa yukarı yönlü kıpırdanma yaşanmıştı. Ancak Erdoğan?ın bu konuşmasının ardından bir hafta dahi geçmeden fındık fiyatlarından yeniden deprem yaşanarak, yükselen fındık fiyatı grafiği aniden düşmeye başladı.

 

TMO DEPOLARI BOŞ DURUYOR

Fiyatların yükselme yerine düşmesine tepki gösteren üreticiler, ?Son İki yıldır değişmeyen tek şey düşen fındık fiyatları. Hep aynı bir umut ama hep hayalde kaldı fiyatların yükselmesi. Onca paralar harcayarak yapılan TMO depoları boş duruyor. ?Biz bu depoları yaptık niye fındık alınmıyor? diye hangi yetkiliye sorulmuş. Burada bir görev var o da, üreticinin üründen soğumaması sağlanmalıdır? dedi.

 

FİYATLARDA HEP AYNI MELODİ

Bir başka fındık üretici ise, ?Fındık fiyatlarında hep ayni melodi çalıyor. Soruyorum, ne oldu ?TMO oyunu bozuyor, fındık alıyordu.? Arkadaş fındıkta yukarı yönlü 25 kuruş fiyat oynuyor biri çıkıyor, ?fındık yükseldi? diyor. Burada şunun farkına varılmadı 25 kuruşa sakız vermiyorlar, umumi tuvalete girdirmiyorlar. Fındık fiyat 10 liradan 13 lira yada 15 liraya çıkmadığı sürece kimse bizim kapımıza oy için gelmesin. Ayrıca fındık fiyatının yükselmesi için seçimi beklemememiz gerekir. Hükümetin acilen TMO?yu yada FİSKOBİRLİK?i yeniden devreye koyması gerekiyor? diye konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.