VERTİGO HASTALIĞI KONUŞULDU

VERTİGO HASTALIĞI KONUŞULDU

Dün akşam Sağlık Rehberi programında baş dönmesi olarak adlandırılan vertigo hastalığı konuşuldu Nöroloji uzmanı Doktor Kadir Tunç, vertigo hastalığına yol açan ana sebeplerin iyi araştırılması gerektiğini vurguladı.

Mehmet İbrahimoğlu?nun sunduğu Sağlık Rehberi programının bu hafta ki konuğu Bolu Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji uzmanı Doktor Kadir Tunç idi.

?baş dönmesi? olarak adlandırılan vertigo hastalığının konuşulduğu programda Tunç, vertigo hastalığının nedenlerini, tedavi yöntemlerini, vertigo hastalığıyla ilgili bilinen ve bilinmeyenleri anlattı.

 

 

Vertigo hastalığının başlı başına bir hastalık olmayıp çeşitli organ rahatsızlıklarından çıkan bir hastalık olduğunu belirten Tunç, kişinin kendi çevresinde başının dönmesi olarak bu hastalığın tanımlanabileceğini söyledi.

Tunç, dengenin sağlanmasında başta beyin, beyincik, omurilik, gözler, kaslar ve eklemler olmak üzere koordineli olarak çalışan organlardan birinin bozuk olması sonucu vertigo hastalığının görülebileceğini ifade etti.

EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ KUSMA VE BULANTI

Vertigo hastalığının en büyük özelliğinin bulantı ve kusma olduğunu belirten Tunç, psikolojik faktörlerinde tetikleyebileceğini söyledi.

Tunç,? bu hastalarda ki en büyük özellik zaman zaman bulantı ve kusmanın eşlik etmesidir. Baş dönmesi atakları ortaya çıktığında bunaltı ve kusma olur. Psikoloji faktörlere bağlı, strese bağlı veya panik atak geçiren hastalarda biz baş dönmesini sık görüyoruz. Psikolojik faktörler tetikliyor ama zeminde bir organik faktör olabilir de olmayabilir? dedi.         

Muayene sırasında önce hastanın kulak ile ilgili bir hastalığı olup olmadığına bakıldığını söyleyen Tunç, daha sonra hastaları çeşitli testler ve tetkiklerden geçirdikten sonra tedavi sürecine geçtiklerini belirtti.

 

ÖNEMLİ OLAN ALTTA YATAN HASTALIK

Vertigo hastalığının ilaçla tedavi edilebileceğini belirten Tunç, önemli olanın vertigo hastalığına sebep olan hastalığın tedavisinin olup olmadığını vurguladı ve şöyle konuştu.

Tunç,? vertigonun bir ilaç tedavisi var. İlaç tedavisi bazen faydalı oluyor. Önemli olan altta yatan hastalığın tedavisidir. Kulak rahatsızlığı varsa bu rahatsızlığı tedavisi, orta kulak rahatsızlığı varsa bunu tedavisi veya kişinin tetikleyici fonksiyonlardan kaçınması lazım. Daha kötü durumlarda beyinde bir damar genişlemesi veya tümör vakalarında cerrahi tedavi şart. Bunun yanında egzersizler dediğimiz, kulak burun uzmanının gösterdiği baş boyun hareketleri, gerekse fizik tedavi uzmanlarının gösterdiği denge egzersiz programlarıyla tedavi ediyoruz. En son olarak psikolojik nedenlere bağlı vertgio varsa ya antideprasan ilaçlar veya bir uzmandan yardım almasını öneriyoruz? şeklinde konuştu.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.