SÜHEYL BATUM ANA HABER?DE ANLATTI

SÜHEYL BATUM ANA HABER?DE ANLATTI

Türk Hukuk profesörü ve siyasetçi, CHP eski Milletvekili Süheyl Batum, bir siyasi partiyi sadece iktidarı gözetmekle doğru Anayasa yapmanın mümkün olmadığını söyledi, tek adamlı bir diktatörlük rejimin gelmesi halinde bugün tartışılanların devam edeceğini belirtti.

Türk Hukuk profesörü ve siyasetçi, CHP eski Milletvekili Süheyl Batum, dün akşam Ana Haber bültenimize telefon bağlantısı ile konuk oldu. Bir Anayasa uzmanı olarak çok önemli paylaşımlarda bulunan Batum, değişiklik yapılan anayasanın darbe anayasası ile aynı olduğunu savundu.

 

 

DARBE ANAYASASINI DEĞİŞTİRİYORUZ DİYORLAR AMA..

Batum, ? Bir ülkede farklı farklı insanlar yaşıyor, farklı meslek, farklı sosyal sınıflardan, farklı din ve mezheplerden, farklı tabakalardan insanlar. Anayasa dediğiniz zaman onun için değiştirilmesi zor kurallara bağlanmıştır. Bu insanların taleplerine, haklarına güvenceler getirdiğiniz, hukuksal çözümler ürettiğiniz oranda Anayasalar hem kalıcı olur, hem tutarlı olur. Eğer bunlardan sadece bir tanesini görürseniz, örneğin bir siyasi partiyi veya sadece erkekleri veya sadece bir dini hedef alırsanız ya da iktidarı o zaman doğru Anayasa yapmanız mümkün değildir. O yüzden son dönemde yapılan Anayasaları eleştirmemizin nedeni bu. 82?de yapılan Anayasa yüzde 92 oy almıştı. Neden geçerli olmadı. Çünkü o Anayasada toplumdaki farklı grupların, farklı siyasal görüşlerin haklarını güvence altına almıyordu. Şimdi darbe Anayasasını değiştiriyoruz diyerek yapılan 2007 ve şimdiki Anayasa değişiklikleri aynen kim ne derse desin. Bir Anayasacı olarak söylüyorum, aynen uymaktadır. Dikkat edin, bir siyasi parti yapıyor, belli şeyleri katıyor ortaya şimdi diyor çok güzel bir Anayasa yapıyoruz. Biz siyasi partinin bunları yapamayacağının çok basit bir nedeni vardır. Örneğin kadınlara ilişkin bir madde koyacağız. Biz nereden bileceğiz kadınların ne istediğini. Veya işçiler için veya Aleviler için, oturup onlarla konuşacağız.? Dedi.

 

BU SON DİYORLAR AMA DEĞİL..

Batum, ?2010?da AKP bir Anayasa yaptı. Çok güzel anayasa yaptık, vesayeti ortadan kaldırdık dediler. Hiç vesayeti kaldıramadık diyen duydunuz mu.Şimdi 6 sene sonra ne diyorlar, o zaman vesayeti kaldıramamışız, şimdi kaldıracağız, artık bu son. Bu son da değil. Mümkün değil bunun yapılması. Ben bunu söylediğimiz zaman, sen milletten korkuyor musun, millete güvenmiyor musun diyecekler. Anayasa böyle yapılmaz.? Şeklinde konuştu.

 

DİKTATÖRLÜK KURULMAMASI MÜMKÜN DEĞİL

Bugün Türkiye?deki sıkıntıları bilmek için çok büyük uzman olmaya gerek olmadığını söyleyen Batum, ? Ülkede son 15 yılda en çok neler, hangi haklar tartışıldı. Bu tartışılanlara ne çözüm üretiyor bu anayasa. Şu anda iktidarın çok istediğini en istediğini yapacağız, ondan sonra baskı olmazsa, diktatörlük dediğimiz tek adamlık rejimi kurulmazsa ki kurulmaması mümkün değil bu getirilenlerle, tekrar aynı şeyleri tartışmaya başlayacağız. Şimdiki değişiklik, ben her şeyi bir kişiye verdim, o bir kişi kim olursa olsun her şeyin en iyisini çok iyi bildiği için bütün bu sorunlara o çözüm üretecek.? Dedi.

 

400 KİŞİYLE YARGILANACAK

Batum, Eskiden meclis soruşturması denilen cezai soruşturmada da bir kafa karıştırma olduğunu vurgularken, ? Eskiden diyorlardı vatan hainliği dışında Cumhurbaşkanını soruşturamıyorduk bu da suç olmaktan çıkartılmıştı denetimsizdi. Tamamen gerçek dışı. Bunu söyleyen bir kişi açsa iç tüzüğe baksa diyor ki orada, Cumhurbaşkanı hakkında cezai soruşturma başlattığınızda ceza kanunundaki hangi suçların hangi gerekçe ile vatana ihanet oluşturduğunu yazmanız lazım diyor. Eskiden  bir bakana cezai soruşturma uygulamak için 55 milletvekili yeterliydi.550 kişilik mecliste 55 kişi talepte bulunabiliyordu. Bugün bu 300 kişiyle başlatılıyor, 400 kişi ile bitirilebiliyor. Bir Cumhurbaşkanına soruşturma başlatmak için 400 kişiyi bulup yüce divana göndereceksiniz. Yüce Divanda 15 kişiden 12?sini doğrudan Cumhurbaşkanının atadığı Anayasa Mahkemesi yargılıyor. Dünyada Anayasa Hukukçusu kim varsa sorun, 300 kişi ile soruşturma açıp 400 kişiyle yargılayacağız. Düşünebiliyor musunuz bu fecaati.? İfadelerini kullandı.

Batum sözlerinin sonunda ?Türk Milleti öyle bir milletir ki, Kurtuluş Savaşı içerisinde Ankara?da Anayasa yapmış bir millettir. Göreceksiniz AKP, MHP fark etmez herkes bu anayasayı değerlendirecek ve hayır çıkacaktır? diye düşündüğünü ifade etti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.