HASAT ZAMANI DARBE YEDİLER

HASAT ZAMANI DARBE YEDİLER

Cumayeri?den bal üreticileri dertli mi dertli. Arıcıların kovanları petekleriyle birlikte çalınıyor. Son aylarda artan hırsızlıklara isyan eden bal üreticileri, kestane balı hasadında büyük darbe yediklerini söylediler.

Cumayeri?de arıcıların başı hırsızlarla dertte. Son aylarda kovanları ve arıları çalan hırsızlar arıcıları çaresiz bırakmış. Bütün yıl uğraştıktan sonra tam hasat zamanında kovanlarının çalınması bütün emeklerinin heba olmasına yol açmış. Arıcılıkla geçimini sağlayan Şükrü Bayram Yılmaz, bir çok kez hırsızların gazabına uğradığını söylerken, haziran ayında yapılan hırsızlıkta şahısların çalamadıkları kovanları yaktıklarını belirtti.

Yılmaz,  ? Her yıl üç, beş götürüyorlardı. Sesimiz çıkmıyordu. Fakat bu sene 4 haziran da baya büyük bir zarar verdiler. Çaldıkları kadar çalmışlar, çalamadıklarını da on iki, o üç tanesini yakmışlar geriye kalan yüz adet kovan ana kaybına uğradı. Onlarında arı olabilmesi için danışmanımla beraber başka bir yaylaya geçtik. 31 aralık da bir darbe daha yedik. Cumayeri?nde bu işi meslek haline getirmiş insanlar var. Benden önce bir arkadaşın arı tarlası çalınmış. Kovanı ve peteğiyle beraber çalıyorlar. Bu mevsimde çalınan arı zaten gittiği yerde yaşamayacak. Kış mevsiminde dağıla arı muhakkak ki ölür. Lastik top gibidir. Emniyet buldu hırsızları. Savcıya teslim ettiğini söyledi fakat bir sonuç alamadık. Kişinin kim olduğunu bize söylemiyorlar. Söylemedikleri gibi de işin ne kadar üzerine gidiyorlar onu da bilemiyoruz. Maliyeti olarak bu seneki ürünümü tamamı ile iki ton civarında mal veriyordu, iki yüz elli kovandı çünkü. İmha olduktan sonra biz oraya seksen kovanla çıktık yedi yüz kilo bal elde ettik. Yaklaşık bir ton civarında zarar var.? Dedi.

Yımaz arılar ve kovanların neden çalındığını sorgularken, geçtiğimiz aralık ayında çalınan 30 kovanın 12 bin TL maliyeti olduğunu söyleyerek, ? 10 yıllık emeğim gitti.? Dedi.

Arıcılık Danışmanı Tekniker Tuncay Yoldaş ise , kışın arı hırsızlığına hiç rastlamadığı için şaşırtıcı bulduğunu söylerken, son iki yıldır hırsızlığın arttığına dikkat çekti.

Yoldaş, ? Haziran ayı Tam kestane sezonunun başladığı bir dönem. Bu dönemde arı hırsızlığı üreticimiz için çok sıkıntılı bir şey. Tam bakıp geliştirdiği, tam hasat alacak dönemde yaptığı emekleri karşılayacağı dönemde böyle bir olay ile karşılaştık. Kestane balı değerli bir bal. Tabi ki hasat büyük bir darbe yedi. Bu hırsızlığı yapan kişi dışarıdan değil. Bu camianın içinden demeyelim de gene de bu camiaya yakın biri. Az, çok arıcılığı bilen çünkü arıyı kim çalar, arıcılıkla ilgilenen kişi çalar. Ama bu aralık ayındaki tabi ki düşündürülecek ve dikkate alınacak bir olay. Kışın arı hırsızlığı bu seneye kadar duymamıştım. Bu olay Düzce civarında ufak, tefek oluyordu ama son bir ve iki yıl içinde giderek artmaya başlaması önem arz ediyor. Bunu da toplumuzun bilmesi lazım. Hiç değilse arıcılarımızın bilmesi lazım ki bu olaylara dikkat çekmeleri lazım diye düşünüyorum. Arıcı bütün yıl uğraşıyor, emek sarf  ediyor. Emeğinin sonunda da böyle bir olay ile karşılaşması üzücü. Tabi ki bu şimdi arıyı çaldı gitti. Çaldığı arıların belki %50?sinden fazlasından faydalanamayacak.? Şeklinde konuştu.

Arı?nın insan yaşamını sürdürmesi için gerekli olduğunun altını çizen Danışman, Albert Einstein? nın sözünü hatırlattı , ? doğada arı kayıp olduğu zaman insan ömrü dört yıl. Niye,  çünkü doğadaki tozlaşmanın yüzde 70?ini bal arıları yapar.? Dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.