CHP SAHADA REFERANDUMU ANLATACAK

CHP SAHADA REFERANDUMU ANLATACAK

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Başkanlık sistemi ile ilgili Azerbaycan örneği verdi, Türkiye?de yaşanmaması temennisinde bulunurken, anayasa değişikliğinin ne terör ne de ekonomik sorunları çözmeyeceğini belirtti.

CHP referandum çalışmaları için bugün saha çalışmalarına başladı. CHP Düzce?den sorumlu İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal bugün Düzce?ye gelerek saha çalışmalarının startını verdi.

Referandum çalışmaları öncesi il teşkilatında partililerle buluşan Tanal, Anayasa değişikliklerinin toplumun sorunlarını çözme amaçlı yapılması gerektiğini söylerken, Azerbaycan örneği verdi, bu değişikliğin mevcut rejimi değiştirmek için yapıldığını belirtti.

 

Tanal: ?Türkiye?yi bekleyen sıcak gelişmeler, Anayasa değişikliği var. Anayasa değişikliği ülkemizi gerçekten huzura, refaha ve mutluluğa mı götürecek, yoksa bilinmedik bir kaosa mı. Cumhurbaşkanlığı değişikliği dedikleri sistemin, geçen hafta canlı bir örneği yaşandı. Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev,  Eşini başkan yardımcısı yaptı. Temennim ve arzum o ki, oradaki örneklerin Türkiye de yaşanmamasını diliyorum. Anayasalar aslında Devlet iktidarını ve idare edilenlerin hak ve sorumluluklarını gösterir. Anayasalar bir anlamda toplum sözleşmesidir, toplumun öz geçmişidir. Toplumun omurgasıdır. Anayasaların temel amacı temel durumu, toplumun sorunlarını çözmesidir. Bu mevcut olan Anayasa değişikliği toplumumuzda hangi sorunları çözecek. Terörü mü bitirecek, işsizliği mi sona erdirecek.  Demokrasiyi mi yerleştirecek,  temel hak ve özgürlüklerini mi egemen kılacak,  hukukun özgürlünü mü egemen kılacak.  Maalesef baktığımız zaman mevcut olan Anayasa değişikliği halkın talep ve sorunlarıyla örtüşmüyor. Tamamen mevcut olan bir rejim değişikliğine yönelik. Yani mevcut olan değişiklikle Cumhuriyet rejimini hedef alan, Cumhuriyet rejimini yıkmaya yönelik bir girişimdir.? Dedi.

Başkanlık sisteminin Ortadoğu ülkelerinde var olduğunu söyleyen Tanal, milli beraberlik için parlamenter sistemin devam etmesi gerektiğini savundu.

Tanal, ? Bu Cumhuriyet Halk Partisi meselesi değil. Buradaki mücadele, demokrasi isteyenler ile istemeyenler mücadelesi. Buradaki mücadele, hukuk devleti isteyenler ile istemeyenler mücadelesi. Buradaki mücadele, temel hak ve özgürlükleri isteyenler ile istemeyenlerin mücadelesi. Burada, geçmişte kim hangi partiye oy vermiş olursa olsun; burada sorun parti sorunu değil, buradaki sorun Ülke sorunu, memleket sorunu ve vatan sorunudur. Biz dünyadaki tüm örneklere baktığımız zaman parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçen ülkeler yok. Avrupa birliği ülkelerinin tamamı parlamenter sistem var. Başkanlık sistemi olduğu ülkelerin tamamı Orta-Doğu ülkeleri, Afrika ülkeleri, Latin Amerika ülkeleri? Bu örneklere baktığımızda sürekli darbelerle karşı karşıya. Yani başkanlık sistemleri darbe üreten sistemlerdir. Biz ülkemizi barışı, huzuru, Milli birlik ve beraberlik için mutlak suretle bizim parlamenter sistemin eksik olan yönlerini düzeltip işlerliğini sağlayıp bu parlamenter sistemde yola devam etmek lazım.? Şeklinde konuştu.  

Başkanlık sisteminin gelmesi halinde ülkemizde felaketler yaşanacağını iddia eden Tanal, Toplumda sürekli bir gerginlik çıkacağını, şiddeti arttırıp ayrışmayı körükleyeceğini söyledi.

Tanal, ? Liyakatsızlığı ön plana çıkarır, çünkü liyakatsızlığın olmadığı bir ülkede kayırmacılık olur, eşitsizlik olur eşitsizliğin olmadığı bir yerde hukuk güvenliği olmaz ve aynı zamanda bu kaosa sebep olur. Yani devlet parti devleti olur. Biz bu Anayasa değişikliğine parti devletine evet mi diyeceğiz hayır mı.? İfadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, görme engellilerle iletişim kurabilmek için, görme engelliler alfabesi ile kart bastırdığını bildirdi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.