ERBAY:DEĞİŞECEK OLAN HÜKÜMET SİSTEMİDİR

ERBAY:DEĞİŞECEK OLAN HÜKÜMET SİSTEMİDİR

22. ve 23. dönem Ak Parti Milletvekili Celal Erbay, ?Değişecek olanın hükümet sistemi olduğunu, rejim değişikliği olmadığını söyledi, anayasada olmayan bir yetkinin cumhurbaşkanına verilmediğini belirtti

Muharrem Yılmaz?ın sunduğu gündem özel programını dün akşam ki konuğu 22. ve 23. dönem Ak Parti Milletvekili Celal Erbay idi. Anayasa değişikliğinin konuşulduğu programda Erbay, değiştirilmek istenen maddeleri ve bu maddelerin Türkiye?ye getireceği olumlu yanlarını anlattı.

?Değişecek olan hükümet etme sistemdir? diyen Erbay, rejim olarak Cumhurbaşkanlığı sisteminde değişen bir şey olmadığını, bunun bir sistem değişikliği olduğunu söyledi.

Parlamenter sistemin Türkiye?nin geleceğine ve istikrarına bir buçuk sene bir hükümeti bahşetmiştir diyen Erbay, bu bir buçuk sene de Türkiye Cumhuriyeti devletinin gelişmesini, kalkınmasını, dünya çağında etkinliğini sürdürmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Türkiye hükümet etme sistemine yönelik yıllarca parlamenter sisteminin acısını çekmiştir diyen Erbay, bu devletin, bu milletin bu çileyi çekmeye tahammülü olmadığını söyledi. Bugünkü yürütmenin yetkileri neyse Cumhurbaşkanına da o yetkilerin verileceğini söyleyen Erbay, anayasa da olmayan bir yetkinin Cumhurbaşkanına verilmediğini belirtti.

 

 

Erbay,? bugünkü hükümet başkanının yetkileri neyse yürütmenin başı olarak Cumhurbaşkanın ki de o olacak. Yani anayasada olmayan, bugüne kadar uygulanmış olmayan ilave bir yetki verilmiş değil. Gelen değişiklikle Cumhurbaşkanının seçilebilmesi için yüzde 50 artı bir oy gerekiyor. Böyle bir iddia bu milletin yüzde 50?si akıldan, insandan yoksun bir şekilde, ne yaptığını ne dediğini, kime oy verdiğini, kimi seçtiğini bilmeden rastgele oy verecek. Rastgele oy vermenin sonucunda da olumsuz bir adam Cumhurbaşkanı olacak ve bu olumsuz adam bu memleketi uçuruma götürecek. Böyle bir şey olabilir mi? dedi.

?Cumhuriyet rejiminin ana ilkesi seçim? diyen Erbay, Cumhurbaşkanlığı sisteminde hükümet etme organının başının halkın içinden çıktığını söyledi, 5 sene sonra yeniden seçim olduğunda güvenoyunu halkın vereceğini belirtti.

mevcut parlamenter sistemden daha etkin bir şekilde meclisin hükümeti denetleyebileceğini ifade eden Erbay, mevcut değişiklikle 6.maddenin daha etkin olacağını, meclisin denetleme fonksiyonunu daha iyi yerine getireceğini söyledi.

Erbay,?  Hükümeti seçilen Cumhurbaşkanı belirlediğine göre meclis tamamen bağımsız, yürütmeden tamamen bağımsız ve meclis araştırma kararı da verebiliyor, genel görüşme kararı da verebiliyor bunlarda hiçbir değişiklik yok. Zaten meclisin yasama ve yürütmeyi kontrol etme görevi vardır. Burada mevcut değişiklikle 6.madde ile şuanda ki yürürlükte olan anayasadan daha etkin bir şekilde meclis denetleme yetkisini daha fonksiyonlu bir şekilde yerine getirecektir? dedi.

Yeni değişikli ile milletvekili olma yaşının 18'e düşürülmesinin gençler için olumlu sonuç doğuracağını dile getiren Erbay, ?Bu çocuklar yönetmesini öğrensinler? dedi, gençlere seslendi, ?Delikanlım kıymetini bil devletine sahip çık ve yetkili sorumluluğunu anla? şeklinde konuştu. 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.