ÇIRAY: DEVLETTE GÜVEN BUNALIMI VAR

ÇIRAY: DEVLETTE GÜVEN BUNALIMI VAR

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, demokrasinin ağıt üzerinde yönetilen bir rejim olmadığını söyledi, 16 Nisanda neden evet veya hayır denemesi gerektiğini anlattı. Çıray, özellikle şehir hastaneleriyle ilgili ? modası geçmiş bir sistem? dedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, saha çalışmaları kapsamında Düzce?ye geldi Mehmet İbrahimoğlu?nun sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. Çıray 16 Nisanda yapılacak anayasa değişikliği sürecini değerlendirdi, neden evet veya hayır denemesi gerektiğini anlattı.

 

EĞER ANAYASA YAPILDIĞINDA...

Hiçbir yerde anayasaların bu kadar hızlı ve milletten gizli değişmediğini söyleyen Çıray, Amerika örneğini verdi, ? anayasalar sihirli metinler değildir? dedi.

Çıray,? anayasalar sihirli metinler değildir. Eğer anayasalarla her şey düzelecek olsaydı, eğer bir anayasa yaptığımızda fert başına düşen milli gelir 10 bin dolardan 40 bin dolara çıkacak olsaydı, eğer bir anayasa yaptığımızda PKK ertesi gün gelip elinde ki silahları teslim edecek olsaydı, eğer bir anayasa yapığımızda işsizlik sayımız azalsaydı, asgari ücret bin 300 lirada 2 binlere çıkacaksa bunları zaten bizde yapardık? dedi.

 

MİLLET KUTUPLAŞTI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ak Parti milletvekilleriyle bir araya gelip anayasa değişikliğinin 2 sene ertelenmesi için öneri sunduğunu söyleyen Çıray, ?devlette güven bunalımı var? derken getirilen sistemde milletin kutuplaştığını ve Tük milletinin devlet yaralar almış haldeyken kutuplaşmaya ihtiyacı olmadığını ifade etti.

 

OSMANLI GİBİ YIKILIR GİDERSİNİZ

Neden evet veya hayır denmesi gerektiğine anlatan Çıray, bir şahsa devletin tapusunu vermeye çalıştıklarını söyledi, demokrasi ve diktatörlüğü karşılaştırdı, diktatörlüğün tek bir olumsuz yönü olduğunu şöyle açıkladı:

?en iyi rejim diktatörlüktür, gerçekten işler hızlı yürür. Başkan talimat verir yapılır. Demokrasilerde tartışırsınız. Ama diktatörlüklerin ve tek adamlığın bir olumsuz yanı vardır; her zaman o devletin başına Kanuni Sultan Süleyman geleceğini garanti edemezsiniz.  Gün gelir Deli İbrahim gelir. Gün gelir 11-12 yaşındaki çocuğu atarlar. İşte o zaman aynı bizim gurur duyduğumuz büyük Osmanlı gibi yıkılır gidersiniz?

Türkiye Büyük Millet Meclisi?nin en önemli yetkisinin bütçe yapmak olduğunu söyleyen Çıray, bu anayasayla bütçeyi tek başına başkanın göndereceğini, meclisin tartışıp onaylayacağını, onaylamadığı zaman başkanın meclisi beklemeden bir yıl önce ki bütçenin devam edeceğini söyledi.

 

ALTINDA BAŞKA SEBEP VAR

Cumhurbaşkanının isteyip de hangi kanunu çıkartmadığını sorgulayan Çıray, bu işin altında başka bir neden olduğunu söyledi ve anayasa değişikliğinin gelmesinde ki 2 sebebi açıkladı.

Çıray, ?cumhurbaşkanı hangi kanunun çıkmasını istemişte bu milletten çıkmamış. Sayın cumhurbaşkanı hangi ekonomik tedbiri almak istemişte birisi önüne geçmiş. O halde başka bir şey olması lazım. Bu devletin ve milletin en sıkıntılı günlerinde alelacele bu anayasanın Türk milletinin önüne gelmesinde başka bir sebep olması lazım. Bana göre bu anayasanın milletin önüne gelmesinde 2 tane sebep var. Bir tanesi, bu anayasa aynı Kenan Evren döneminde ki geçici 15 maddede olduğu gibi af anayasası yani bu anayasa çıktığı zaman bir daha hiçbir siyasi Türkiye?yi yargılayamaz. İkincisi bu bir federasyon anayasası? dedi.

Sağlık alanında da konuşan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, şuanda 2002 yılında kişi başına düşen sağlık harcamasının dolar bazında 3 katına çıktığını belirtti. ? milletimiz eskiye göre daha çok para harcıyor? dedi.

 

KONSEPT YANLIŞ

Şehir hastanelerine de değinen Çıray, ?modası geçmiş bir sistem? dedi, yeniçağda en fazla 400 yataklı hastanelerin olduğunu belirtti.

Çok fazla sayıda milletten katkı payı alınıyor. Yeni yapılan hastanelerin konsepti hem yanlış hem maliyeti yüksek. Ben hesap ettim 25 sene kiralıyorlar hastaneyi, müteahhit 3 senede parasını çıkartıyor, 20 senelik cebine para koyuyor. Bu kapitülasyon gibi bir şey? dedi. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.