ÜRETİCİLER MÜCADELEYİ ÖĞRENİYOR

ÜRETİCİLER MÜCADELEYİ ÖĞRENİYOR

Türkiye'de fındığın verim ve kalitesini arttırmak için hastalık ve zararlılarla mücadelede adeta seferberlik başlatıldı. Fındık üreticileri, verim ve kalitenin artması için hastalıklarla mücadeleyi öğreniyorlar

4 yıl önce uygulamaya konulan Değerli Tarım Projesi kapsamında başta bahçelerde büyük hasara yol açan külleme ve kozalak akarı olmak üzere fındıktaki tüm hastalık ve zararlılara karşı üreticilerin eğitilerek bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Ferrero Değerli Tarım Direktörü Ersin Arısoy, kozalak akarının bahçelerde yoğun olarak görüldüğüne dikkat çekerek, geçen yıl külleme hastalığının da büyük hasara yol açtığını da hatırlatıp, bu dönemde her iki zararlı ile mücadelede üreticilerin eğitimine ağırlık verdiklerini söyledi.

Batı Karadeniz'de Düzce ve Sakarya'da 2 büyük toplantı düzenlediklerini, arazideki Tarım Danışmanı ziraat mühendislerinin de  köy köy gezerek üreticilere mücadele yöntemlerini görseller ve broşürler dağıtarak eğitmeyi sürdürdüklerini belirten Ersin Arısoy, "Bizzat üreticilerin ayağına giderek mücadelenin yol ve yöntemlerini anlatıyoruz.  Topyekün mücadele için yerel ve ulusal televizyonlarda hastalıklar ve zararlılarla mücadele için hazırladığımız videoları da yayınlayacağız" dedi.

Arısoy, Ferrero olarak, Türk fındığının kalitesi ile veriminin arttırılması için yapılan tüm çalışmalara da destek olduklarını vurgulayarak, mücadelenin fındık üretilen illerde aralıksız devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Ferrero Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Taşkın'da, kısa, orta ve uzun vadeli projelerle sorunlara çözüm aradıklarını belirterek, Ordu'da yerli ve yabancı bilim adamlarını buluşturduklarını, önümüzdeki Haziran ayında daha geniş kapsamlı ve etkili bir konferansın da hazırlıklarını sürdürdüklerini açıkladı.

Kozalak akarı

 Kozalak akarları, kışı, halk arasında gül olarak bilinen tomurcuklarda geçirip, Nisan ortalarından itibaren, sürgün uçlarındaki yeni meyve ve yaprak gözlerine geçmeye başlayarak çoğalıp ve verimi büyük oranda azaltıyor.

Zararlı ile kış döneminde dallardan elle toplanarak mücadele başlatılıp, bir dalda 5 kozalak akarı bulunduğunda Nisan ayından itibaren de kimyasal kullanımı gerekiyor.

Külleme hastalığı

 Son yıllarda yoğun olarak görülen ve kışı yere dökülen yapraklarda ve bitki artıklarında geçiren bu fungal hastalık, hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte çoğalıp artıyor. Hastalığın şiddetini ve yayılışını azaltmak için düzenli budama ve dip sürgünü temizliği yaparak güneşlenme ve hava sirkülasyonunu sağlıyor.

Yapraklar 2 santimetre çapındaki büyüklüğe ulaştığı anda koruma mücadelesine başlayıp sonrasında ise tekrarlanan farklı etken maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıktan korunmak için büyük önem arz ediyor.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.