FINDIĞIN KADERİ DEĞİŞMİYOR

FINDIĞIN KADERİ DEĞİŞMİYOR

Hafta sonundan itibaren Akçakoca sahil şeridi üzerine çöken aşırı sis üreticileri tedirgin ediyor?

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran,  sisin fındığa zararını doğrularken, üreticilerin endişesini de haklı buldu.

Hafta sonundan itibaren Akçakoca ve çevresinde etkili olan aşırı sis nedeniyle fındık üreticilerinin tedirginliği devam ediyor.

Uzman görüşü almak için bilgisine başvurduğumuz Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran ile, konun uzmanı olan ziraat mühendisleri, aşırı sisin fındık ve meyvelerde verim düşüklüğüne neden olacağı konusunda hem fikirler.

Olumsuz etkinin nasıl ve ne miktarda olduğunu 10 gün sonra yapılacak saha araştırmasında belli olacağını söyleyen Başaran, yaptığı açıklamada, ?sisin fındık ve meyvelere mutlaka zararı olacak. Bunun nasıl ve ne ölçüde olduğunu ancak 10-15 gün sonra yapacağımız saha çalışmasından sonra göreceğiz. Şimdilik şunu söyleyebilirim;  Fındıkta  karanfiller belli bir büyüklüğe geldiği için  sisli havalar aynı zamanda soğuk havalar olduğundan meyve gelişimini bir miktar yavaşlatabilmektedir. Bunun sonuçlarını ileride göreceğiz?  dedi.

Aşırı sis hareketi ile ilgili açıklama yapan ziraat mühendisleri ise..

Yoğun Sisin  meyve bağlanma ve oluşum döneminde, özellikle çiçeklenme döneminde ciddi zararları var. Sisin en büyük zararı, meyve ağaçlarının çiçek açtığı  dönemde bitkinin meyve bağlanmasını engellemek şeklinde olmaktadır.

SİSLİ HAVA FINDIĞIN GELİŞİMİNİ YAVAŞLATIR

Fındıkta  karanfiller belli bir büyüklüğe geldiği için  sisli havalar aynı zamanda soğuk havalar olduğundan meyve gelişimini yavaşlatabilmektedir.

ÇEŞİTLİ MANTAR HASTALIKLARINI TETİKLER

Yoğun sise bağlı olarak, karanfilin veya çiçek saplarının bağlı olduğu kısımlarda sis suya dönüşüp uzun süre kaldığı zaman çiçek saplarında çürümelere ve mantar hastalıklarına neden olmaktadır.Ayrıca sise bağlı olarak meydana  gelecek nem yükselmesi mantar hastalıkları ve küllemenin fındıkta  önemli oranda zararına neden olmaktadır.

AŞIRI SİS VERİM DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLUR

Yoğun Sisin zarar boyutu ne kadar sürdüğüyle bağlantılıdır. Yani birkaç gün ile bir hafta arasında çok farklılık vardır. Dolayısıyla sisin yoğun olduğu ve bu yoğunluğun fındığın dane bağladığı Mayıs ayında olması fındığın verimine etki  yapacaktır.  Ancak meydana gelen zarar don olayı gibi ürün alamamak şeklinde değil verim düşüklüğü şeklinde olacaktır ? görüşünde

 

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.