PARKİNSON KONUŞULDU

PARKİNSON KONUŞULDU

Sağlık rehberi programına katılan nöroloji uzmanı doktor Kadir Tunç Parkinson hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı, bu hastalıkta en önemli faktörün yaş olduğunu söyledi.

Sağlık Rehberi programının bu hafta ki konuğu Bolu Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Kadir Tunç idi. Tunç yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Parkinson hastalığını kronik ilerleyici hareket hastalığı olarak tanımlayan Tunç, Kişinin hem hareketlerinden hem de sosyal yaşamından engellenmeye yol açan bir hastalık olduğunu belirtti.

Tüm dünyada 5 milyon civarında Parkinson hastası olduğunu ifade eden Tunç Türkiye?de ise yapılan çalışmalar sonucu yüz bin civarında Parkinson hastası olduğunu söyledi, bu sayının dünya nüfusuna bakıldığında önemli olduğunu belirtti.

 

 

Parkinson hastalığının henüz nedenlerinin tam bilinmediğini söyleyen Tunç, en önemli faktörün yaş olduğunu söyledi.

Tunç,?.  En önemli risk faktörü yaş faktörüdür. Yani yaşın ilerlemesiyle bu hastalığın sıklığı artmaktadır. Birçok araştırmacı Parkinson hastalığında genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğunu belirtmiştir. Birinci sebep vücutta ki damar sertliği. İkinci sırada enfeksiyonlar rol almakta, üçüncü sırada ilaçlara bağlı Parkinson tanıları var? dedi.

Özellikle psikiyatri ilaçlarının parknsonu tetiklediğini belirten Tunç, bunun dışında bulantı ve kusma vakalarında kullanılan ilaçların da Parkinson tablosunu ortaya çıkartabileceğini ifade etti.

Parkinson hastalığının birçok belirtisi olduğunu söyleyen Tunç, tek bir tanının Parkinson teşhisi koydurmadığını belirtti,? en önemli belirtisi titremedir? dedi.

Tunç,? parkinsonun en önemli belirtisi titremedir. Yani elde başlayan titreme bazı hastalarda çenesinde başlayan, başında başlayan, dilinde başlayan titreme olduğu zaman hastalarımız bizlere başvuruyor. Parkinson titremesi kişi dinlendiği zaman ortaya çıkan ama kişi bir bardak su tutmak istediğinde veya yemek yediğinde azalan bir titremedir. En sık görülen belirtisi istirahat anında görülen belirtidir? şeklinde konuştu.

 

Pakinson hastalığının tedavisinde ki amacın hastaların yaşam kalitesini ve sosyal hayata uyumlarını sağlamak olduğunu söyleyen Tunç,  İlerleyici bir hastalık olma özelliği taşıdığı için ilaç tedavisi uygulansa da hastalığın devam edeceğini belirtti.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.