FINDIĞIN TÜM KATMANLARIYLA UĞRAŞILMALI

FINDIĞIN TÜM KATMANLARIYLA UĞRAŞILMALI

Fındık sektörünün bütün kesinlerinin bir araya geldiği sempozyuma tebliğ sunan ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, ?Biz fındığın sadece kabuğuyla uğraşıyoruz, başka bir şeyiyle uğraşmıyoruz. Fındığın tüm katmanları ile uğraşmalıyız.? dedi.

 ODÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından, "İktisadi ve Sosyal Boyutlarıyla Fındık" konulu sempozyum düzenlendi. 2 gün süren sempozyum sektörünün bütün kesimlerini bir araya getirdi.

Sempozyumda konuşan Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, fındığın Karadeniz?de 450 ile 500 bin arasında aileyi ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Yarılgaç, "Ekonomisiyle, Çocuklarının çeyiziyle alakalandırılan bir konu. Dünya birçok sanayi devrimlerini geçirdi, bu sanayi devrimlerinin içersinde biz belli bir süre onların içinde kaldık sonrasında gittikçe geri düştük. Biz temel meseleleri bırakıp dünya ile yarışmaktan öte kendi iş dünyamızda uğraşmaktan hep geride kaldık. İlerlemiş toplumlara ulaşmak için onların arkasından gidip onlara yetişemeyiz.

Bugün fındığın iktisadi değerlerine baktığımızda rakamları ortaya koyalım. Türkiye'de Tarım ürünlerinin toplam ihracat payı 18 -20 milyar dolarlar seviyesinde. Ordu ve Giresun yüzölçümü toplamı kadar olan Hollanda'nın sadece tarımsal ihracatı 100 milyon dolar. Biz bu rakamlar üzerinde duralım, teknolojik imkânlara bakalım, bunlara kafa yoralım, yoksa aynı yerde sayarız. Biz fındığın sadece kabuğuyla uğraşıyoruz, başka bir şeyiyle uğraşmıyoruz. İstediğimiz kadar paneller yapalım ilerleyemeyiz. Fındığın tüm katmanları ile uğraşmalıyız. Biz bugünkü rekolteyi nasıl üst sevilere ulaşmamız gerektiğine bakmamız gerekir. Bugünkü bu toplantılar bunların açılımlarının yapılması ve bölgemize değer katacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Üretim ekonomisi, iktisadi politikalar, dış ticaret, kamu politikaları, siyasal ilişkiler, hukuk, üretim yönetimi, pazarlama, finansman ve muhasebe, yönetim-organizasyon, çalışma hayatı, göç, nüfus ve sosyal yapı, kooperatifçilik / üretici birlikleri alanlarında gerçekleştirilecek olan sempozyum 2 gün sürdü...


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.