İnşaat sektöründe demir sıkıntısı

İnşaat sektöründe demir sıkıntısı

Referanduma kadar firmaların belirsizlik sebebiyle demir alımlarını beklettiklerini belirten Demirtaş İnşaat ve Yapı Malzemeleri firması sahiplerinden Mahmut Demirtaş, ?İç piyasada bu sebeple bir durgunluk oldu. Bu süreçte doların yükselmesi fiyatları da yükseltti.

 

 

Ayrıca demir ihracatı arttı. Geçtiğimiz ay ise rekor kırdı. Referandum sonrasında ise, olumlu havayla birlikte iç piyasada talep arttı. Hem ihracatın artması hem de iç piyasadaki talep artışı demirdeki çeşitliliği sıkıntıya soktu. Bir hafta boyunca 8?lik demirde, bir hafta da 12?lik demirde sıkıntı yaşadık. Fabrikalar ihracata yönelince bu sıkıntı baş gösterdi. İhracat konusunda devlette el atmaya başladı. Tahminen 20-25 gün içerisinde demir normal seyrine gelir? dedi.

Demire son birkaç ayda yüzde 10-15 civarında zam olduğunu ifade eden Demirtaş, ?5-6 ay önce ise 1,20-1,25 lira civarındaydı. Şuan 2,20-2,25 lira civarında. Aradan geçen süre içerisinde yüzde 80 yükseldi. Hem doların yükselmesi hem de ihracatın artması fiyatlara yansıdı. 2006 yılında olimpiyatlar nedeniyle Çin?in demiri piyasadan yüksek seviyede çekmesi nedeniyle 2,10 liraya kadar çıkmıştı. Bugün ki süreç o zamanda yaşanmıştı. Şuanda demir bulmakta zorlanıyoruz. Çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlarda değişiklik oluyor. 2,10 lira olan demir başka yerde 2,20 lira. Biz pahalıya alınca müşteriye de pahalıya satmak zorunda kalıyoruz? diye konuştu.

Demirin zamlanmasıyla inşaat yapım maliyetlerinin de yükseldiğini belirten Mahmut Demirtaş, ?İnşaat yapanların maliyetlerini tekrar gözden geçirmesi gerekiyor. Özellikle ihale usulüyle devlete iş yapanlar için bir sıkıntı oluşturur. Çünkü ihaleyi aldıklarında ki demir ve diğer girdi fiyatlarıyla şimdi ki fiyatlar çok farklı. Binlerce ton demir kullanılan inşaatlar var. Ayrıca daire fiyatlarına bu maliyetlerin bir yansıması olur. Ayrıca demirin ardından diğer inşaat malzemelerine de zam gelmeye başladı. Çimentoya yüzde 20?lik bir zam geldi. 9,50 liralık bir torba çimento şuan 11,50 liraya çıktı. 6-7 yıldır da çimentoya zam gelmemişti. Hatta fiyatlarda gerileme bile oluyordu. Şimdi çimentoya da zam geldi? şeklinde konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.