FINDIKTA VERİM VE KALİTE

FINDIKTA VERİM VE KALİTE

Türk fındığının en önemli kullanıcısı konumunda olan Ferrero firmasının, fındıkta en büyük sorunlar arasında yer alan verim düşüklüğü ve kalitesizliği gidermek için uyguladığı projelere üreticiler destek veriyor.

Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Projesi adı altında 5 yıl önce uygulamaya konulan verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarında Sakarya ve Düzce?den Trabzon'a kadarki üretim bölgesinde üreticilerle işbirliği yapılarak örnek bahçeler oluşturuldu.

Fındık zararlıları ile hastalıklarıyla 55 ziraat mühendisi ve 20 sosyal çalışma uzmanı ile mücadele edilerek uygulanan proje kapsamında üreticilerin örnek bahçeleri ziyaret edip, çalışmaları yerinde görmeleri sağlanıyor.

Akçaabat Derecik-Uğurlu mahallesinde de damla sulama yönteminin hayata geçirildiği bahçeye 10 ilçeden üreticiler taşınarak yerinde uygulamalar yapıldı.

Damla sulama sisteminin yanısıra, küllemeye karşı geniş hacimli ilaçlama, yapraktan ve topraktan gübrelemenin yararları üreticilere uygulamalı olarak anlatıldı.

Verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarının kısa sürede üretimi bir kat daha arttırdığına dikkat çeken Alihan Bayram,  "Üreticimiz bilinçli tarım ile verim ve kaliteyi arttırarak kazancını arttırabilir. Bu noktada yağmurlu bir bölge olduğu için dikkatlerden kaçırılan bilinçli sulama göz ardı ediliyor" diyerek şunları söyledi:

"Damla sulama sistemi ile borular toprağın 20-25 cm derinliğinden geçiriliyor. Toprak altından suyun gerekli gübreler ve ilaçlarda ilave edilerek bitkinin direk beslenme noktası olan köklere verilmesi çok ama çok büyük yarar getirmektedir. Bu şekilde aynı zamanda yüzeye yakın kısımda yer alan yabancı otların da gelişip, artmaması da sağlanıyor. Suyun buharlaşmadan fındık ağacına etkisi sağlanıyor."

Yaklaşık 100 üretici ile Ferrero Değerli Tarım Projesi personelinin katıldığı uygulamada üreticilere, özellikle devletin sulama ile sağladığı maddi ve teknik destekler ile bunların değerlendirilmesi için yapılması gerekenler de anlatıldı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.