YOĞUN GÖRÜLEN KÖYLERE İLAÇ DAĞITILDI

YOĞUN GÖRÜLEN KÖYLERE İLAÇ DAĞITILDI

Düzce?de üreticilerin baş belası olan Amerikan beyaz kelebeğine karşı mücadele zamanı başladı. Tarım İl Müdürü Harun Kabaoğlu, zararlıyla mücadele için en yoğun görülen köylere ilaçların dağıtımının başladığını bildirdi.

Düzce?de 1997 yılından itibaren görülmeye başlanan Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı birinci döl zararı Haziran ayında ortaya çıkıyor. Birçok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlara neden oluyor. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle en çok dut ve akçaağaçlarda görüldüğü, ayrıca diğer bitkilerden elma, armut, kiraz, fındık bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zararı tespit edildi.

 

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı açıklama da, yılda Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olan bu zararlı ile mücadele kapsamında gerek Feromon ve ışık tuzakları gerekse gözle yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünden dolayı mücadele zamanının geldiğini söyledi.

Kabaoğlu, Entegre Mücadele prensipleri kapsamında yapılacak ilaçlı mücadelede asıl amacın, zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olduğunu söyledi.

Bu kapsamda İl Özel İdare destekli olarak alınan ilaçların zararlının yoğun olarak görüldüğü muhtarlıklara dağıtıldığını, çiftçilerin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri gerektiğini bildirdi.

Popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ilaçlı mücadeleye başlanması gerektiğini bildiren Kabaoğlu,  İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olduğunu, bu nedenle öncelikle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerin İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini kaydetti.

Kabaoğlu, İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçların kontrol edilmesi, yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılması uyarısında bulundu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.