FINDIK ÜRETİCİSİNE TEMMUZ UYARISI

FINDIK ÜRETİCİSİNE TEMMUZ UYARISI

Fındık üreticilerine Temmuz ayında yapılması gerekenler konusunda uyarıda bulunuldu. Temmuz ayında yapılması gerekenlerin başında aşırı sıcaklıktan bozulma ihtimali olan toprak su dengesinin sağlanması geliyor. Ayrıca fındık kokarcasının da ilaçlanma vakti Temmuz ayı olarak uygun görülmekte.

Ticaret Borsası fındık üreticilerini uyardı. Temmuz ayında özellikle fındık kokarcasına, bahçelerde hasat önü temizliğine ve harman yerinin hazırlanmasına dikkat çekildi.  Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yağışların az olduğu bazı yıllarda kuraklık baş gösterebilir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip, bitkinin su dengesinin bozulmasına dolayısıyla meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökünün artmasına sebep vermemek için, imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır.

Trabzon Ticaret Borsası tarafından yapılan yazılı açıklamada; fındıkların hasat mevsiminin yaklaştığı bu ayda bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerektiği bildirildi. Fındık kokarcasının nimf yoğunluğu fazla ise ilaçlama yapılabileceği, bunun için Nisan ayında belirtilen ilaçların herhangi biriyle dekara 50 lt su atılarak nimf ilaçlaması yapılacağı üzerinde duruldu. Açıklamada ayrıca; ileride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneğinde bu ayın ikinci yarısının (hasattan 10-15 gün önce) alınacağı işaret edilerek, ?Gübreleme yapmadan önce, bahçe toprağının veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlenen cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılmalıdır. Böylece boş yere gübre atılmamış ve toprağın yapısı da bozulmamış olur? ifadelerine yer verildi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.