GÜNEŞE VE GÖZLÜKLERE DİKKAT?

GÜNEŞE VE GÖZLÜKLERE DİKKAT?

Aşırı sıcaklarda güneş ışınları gözlerde onarılmaz hasarlar oluşturabiliyor. Atatürk Devlet Hastanesi Göz Doktoru Ümit Kaya, güneşin meydana geldiği göz rahatsızlıklarını, nasıl önlem alınabileceğini anlattı, kaliteli güneş gözlükleri ile bu hastalıkların engellenebileceğini belirtti.

Son haftalarda Düzce?de mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklarla güneş yüzünü iyice gösterdi. Sıcakların da artmasıyla sosyal yaşamını açık alanlarda geçirenler güneş ışını tehlikesiyle karşı karşıya. Güneş mor ötesi yani ultraviyole denilen ışınlarıyla göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor. Kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilen bu yanıklara maruz kalmamak için ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor.

 

 

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Uzman Doktoru Ümit Kaya, gözün güneş ışınlarına karşı korunmadığı zaman yaşanabilecek zararlı etkileri anlattı.

Kaya: ?Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar ve kuruluk her organ gibi göze de zarar veriyor. Bu zarar iki şekilde olabiliyor. Birincisi herkesin tahmin edebileceği gibi sıcaklara bağlı olarak gözde kuruluk yapabiliyor. Gözün önünde bulunan kornea dediğimiz tabakada kuruluktan dolayı, yanma, batma, kaşınma olabiliyor. İkinci olarak aşırı güneş? Fazla ışık güneş gözlüğü kullanmadığımız takdirde katarakt, sarı nokta hastalığı, Gözün merceğinde bozulma gibi hadiselere yol açabiliyor.? Dedi.

Güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğünün şart olduğunu ifade eden Kaya, güneş gözlüğü ile bazı göz rahatsızlıklarının önüne geçilebileceğini vurguladı.

Kaya, ? Güneş gözlüğü yazın dikkat edilmesi gereken en önemli konu. Güneş gözlüğü alırken bir iki kısas var, onlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Birinci olarak kullanılmaması durumunda güneşten gelen bazı ışınlar var. Bunlar Ultraviole A ve B, göze oldukça zararlı ışınlar? Korneaya zarar verebiliyor. Güneş gözlüğü takarak bu ışınların zararlı etkilerinden korunabiliyoruz. İkinci olarak uzun süre güneş ve ışınlar gözün merceğinde bozulmaya, katarakta yol açabiliyor. Güneş gözlüğü takarak kataraktı engelleyebilir, daha doğrusu erteleyebiliriz. Katarakt ileri yaşlarda görülen bir hastalık? Güneş gözlüğü kullanımı açısından çok önemli bir nokta da, malum yaşam süresi hem dünya da hem ülkemizde arttı. Bunun sonucu insanlarda yaşa bağlı olarak sarı nokta hastalığı görünme ihtimali artıyor. Güneş gözlüğü kullanarak bu hastalığa yakalanma ihtimali azaltılabiliyor.? Şeklinde bilgi verdi.  

 

Güneş gözlüğü pahalı olması gerekir ibaresinin doğru olmadığının altınız çizen Kaya,  ancak ucuz olan gözlüklerin kalitesinden de şüphe edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaya, ?  Güneş gözlüğü alırken bir iki kısasa çok dikkat etmemiz lazım. Aldığımız güneş gözlüğü şeklen yüzümüze uyuyor mu? Duruş olarak elmacık kemiklerimize, orbita dediğimiz göz kemiklerine oturumu, kulak ve burunla uyumunun iyi olması gerekiyor. İkinci ve en önemli nokta, aldığımız güneş gözlüğünün sertifikalı olması. Ultraviole A ve B ışımlarını süzebilecek bir filtresi olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Kabaca şöyle bir öneride bulunabiliriz. Güneş gözlüğü alırken yetkin yerlerden almak uygundur. 

 

Artık pazarda da güneş gözlüğü satılır hale geldi. Bu gibi yerlerden alırken dikkatli olmak, hatta almamakta fayda var. Bu konuda sertifikalı ve yetkin olan gözlükçüler, optiklerden alınması daha uygun olduğu kanaatindeyim.? Dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.