Sakaryalı mühendis, fındıkta küllenme hastalığının çaresini buldu

Sakaryalı mühendis, fındıkta küllenme hastalığının çaresini buldu

 Sakaryalı Ziraat Mühendisi Murat Bakan, üreticilerin korkulu rüyası olan fındıkta küllenme hastalığına kükürtlü çözüm buldu.

 

 

Türkiye?nin en önemli tarımsal ihraç ürünleri arasında ilk sırada yer alan fındık, küllenme hastalığı tehdidi altında. Enfeksiyon yaptığı bitkilerde yaprak dökümüne, verim kaybına, kalitenin düşmesine neden olan ve önceki yıllarda kısmen çok az fındık bahçelerinde görülen küllenme, bu yıl birçok fındık bahçesinde etkili oldu.

Rekoltenin düşüşünde kesimlere göre yüzde 30 ile yüzde 70 oranında etkili olan küllenme hastalığı için Ziraat Mühendisi Murat Bakan, "Oximol" isimli bir yöntem geliştirdi. Kalsiyum polisülfit içerikli Oximol'un, Ferizli'deki bir fındık bahçesi ve Serdivan Yukarıdereköy'de bir meyve bahçesindeki ağaçlarda denemesi yapıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Murat Bakan, "Yaklaşık bir ay önce Ordu, Samsun ve Giresun bölgesinde çiftçi örgütleri ve fındık üreticileri ile yaptığımız birebir görüşmelerde, 2016 üretim sezonunda küllenme hastalığının yoğun olarak görüldüğünü tespit ettik. Bu konuda Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü yetkililerinin beyanlarında 'küllenme' mücadelesinde geç kalındığı ve ilaçlı mücadelede başarılı olunamadığı tarafımıza iletilmiştir.Küllenme, çok hızlı yayılan ve geç kalındığında mahsulü ekonomik zarara uğratan sinsi bir mantar hastalığıdır. Ulusal Fındık Konseyi ve Trabzon TSO tarafından düzenlenen Fındık Külleme Çalıştayı vasıtasıyla konunun önemine değinilmiş, toplumsal duyarlılığı arttırmak adına yapılan çalışmalarda gerekli önlemlerin alınması gerektiği, çiftçilere ve kamuoyuna duyurulmuştur. Bizlerin bugün burada toplanma amacı, yaklaşık bir aydır yaptığımız çalışmaları siz değerli basın mensuplarına duyurmak ve Türkiye'de ilk kez üretilen Kalsiyum Polisülfit'i içerik yönüyle tüm kamuoyu ile paylaşmaktır. Türk mühendislerinin çalışması sonucu tamamen doğal maddelerden üretilen ürün ile umut verici neticeler alındığı görüldü. Ayrıca ürün, içerik ve üretim bakımından T.C. Gıda ve Tarım Bakanlığı'ndan onay almıştır. Kükürt-Kalsiyum içerikli bu ürün; erken ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında fındık ağaçlarında kullanılmakta ve kullanım pratikliğinin yanında doğallığı, farklı hastalıkların zararlarını da def etmesi neticesinde bölge çiftçileri tarafından teveccüh ile karşılanmıştır. Lime Sülfür ya da Kalsiyum Polisülfit olarak bilinen bu ürün, arılara, balıklara, kuşlara, evcil hayvanlara ve insanlara; kısacası tabiata dost ve organik tarım konusunda yeri olan yardımcı bir üründür, bir Bitki Koruma Ürünü ve pestisit değildir. Tarım Bakanlığı'nın Sıvı Kükürt kapsamında lisans olarak verdiği ürünümüzün, başta bölgemiz olmak üzere tüm çiftçilerimize ve tarım gönüllülerine faydalı olmasını, yaptığımız çalışmanın desteklenmesini temenni ederek tüm kamuoyuna duyuruyorum" dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.