BU AYLARDA DIŞ KULAĞA DİKKAT

BU AYLARDA DIŞ KULAĞA DİKKAT

Yaz aylarında havuz ve denize giren kişilerin dış kulak rahatsızlıklarına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Operatör Doktor Kemal Uğur Ercenzgiz, gırtlak kanseri hakkında ise önemli açıklamalarda bulundu.

 

Sağlık Rehberi Programının bu hafta ki konuğu, Bolu Özel Çağsu Hastanesi Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı operatör Doktor Kemal Uğur Ercengiz idi. programda Mevsimsel dış kulak hastalıkları ve gırtlak kanseri konuşuldu.

 

 

Yaz aylarında daha çok alerjik solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğünü söyleyen Ercengiz, dış kulağı ilgilendiren alerjik enfeksiyonlar ve işitme kaybına yol açan hastalıkların oluşabileceğini belirtti.

Dış kulak ile ilgili toplumda yanlış bilgiler olduğunu ifade eden Ercengiz, pamuklu çubuk denilen ve toplumda kulağı temizleme aparatı olarak tanımlanan cismin kulağa büyük zararlar verdiğini ve sürekli kullanılması halinde kulakta alerji meydana gelebileceğini söyledi.

Dış kulak da alerji, enfeksiyonlar ve özellikle yaz aylarında sıkça görülmekte olan dış kulak tabiatının bozulması gibi meydana gelen rahatsızlıklar görüldüğünü söyleyen Ercengiz,  dış kulak hastalığının belirtilerinden şu şekilde anlattı.

Ercengiz, ? kulakta işitme kaybı, dolgunluk hissi, kulak uğultusu, kulakta kaşıntı, hafif veya orta şiddetli kulak ağrısı bazen çok şiddetli olabilir. Ağrı kesicilere yanıt vermeyebilir, hekimin görmesi gerekebilir. Diyabetik hastalarda daha şiddetli seyredebilir. Böyle bir cilt rahatsızlığı? şeklinde konuştu.

 

EN ÖNEMLİ FAKTÖR SİGARA

Tütün kullanımının artması, insanlarda ki keyfi alışkanlıkların kötü yönde tezahür etmesi gırtlak kanseri eğilimini arttırdığını belirten Ercengiz,  gırtlak kanserinde birinci risk aktörünün sigara olduğunu söyledi.

Erkek cinsiyetinin gırtlak kanserinde 4 kat daha risk taşıdığını ifade eden Ercengiz, alkol kullanımının da kanseri tetiklediğini dile getirdi.

Gırtlak kanserinin ses tellerini etkilediğini ifade eden Ercengiz,erken evrede ses tellerinde kısılma olduğu takdirde hastaların hekime giderek biyopsi olabileceğini söyledi.

Ercengiz,? HPV aşısı olunabilir, öncelikle tanıya yönelik gecikmeden hastalardan biyopsi alınmalı. Gırtak kanseri ilk önce ses tellerinden etkilenmektedir. Bu nedenle erken evrede sesin kısılması, uyarıcı olarak tümör bir milimetreyi bulduğunda ya da çok küçük dönemde tümör belirti veriyor. Hasta da bunu ihmal etmezse zamanın da uygu hekime de gelirse biyopsi alınarak tanı konulabilir? dedi. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.