GÜNLÜK BAŞVURU SAYISI ŞAŞIRTICI

GÜNLÜK BAŞVURU SAYISI ŞAŞIRTICI

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Murat Soyuduru, yaz aylarında acil servise  günde 700 ila Bin arasında başvuru olduğunu söylerken, vatandaşta tam anlamıyla acil bilincinin oluşmadığını, 1 haftalık rahatsızlığı için acile başvuran hastaların bazen sorun çıkardığını belirtti.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Murat Soyuduu, acil servisin işleyişini, yaşan sıkıntıları ve hangi vakaların başvuruda bulunduğunu anlattı. Acil servislerde normalde olması gerekenden fazla hasta başvurusu olduğunu söyleyen Soyuduru, aylara mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğinin altını çizdi.

 

 

Soyuduru, ? Haziran ayını baz alırsak acil servis başvurusu yaklaşık 19 bin civarında hasta muayene ve tedavi edildi. Kış aylarında günlük 500 ila 700 arasında rakama bakılırken, yaz aylarında günlük 700 ile Bin arasında başvurumuz var. Yaz tatili, okulların kapanması, insanların pikniğe çıkmaları, gezmelerin artması, tatillerin artması, otoban üzerinde bir şehiriz, tatile giderken otobanda trafik kazalarının artması. Çocukların düşmeleri, bisiklet kazaları çok geliyor. Fındık dolayısıyla mevsimsel işçilerde çok fazla gelmeye başlayacaklar, onların yaşadığı iş kazaları da artış sağlamakta. Yaz aylarını karşılaştırdığımızda özellikle tatilin oluşu hasta sayısını biraz daha artırıyor.? Dedi.

Türkiye genelinde Aile Hekimliği konusunda sıkıntı yaşandığını söyleyen Soyuduru, vatanaşın aile hekimine başvurmak yerine sorununu acilde çözmeyi tercih ettiğini dile getirirken, acile başvuran hastaların yüzde 80?inin acil vaka olmadığının altını çizdi.  

Soyuduru, ? vatandaşlar Aile Hekimi arkadaşlarımızı çok fazla rahatsız etmiyorlar. Hepsi acil servislerde sorunlarını çözmek noktasında direk acil servislere başvuru yapıyorlar. Bakanlığımızın sarı, yeşil, kırmızı alan uygulamaları var. Biz de onun çerçevesinde hastalarımızı muayene ediyoruz. Günlük 700 ila 800 hastadan bahsediyorum. Bunun yüzde 70 ya 80?i acil olamayan hastalar. Bu hasta değil manasına gelmiyor, bu kişiler de hasta ama poliklinikten sıra alarak tedavi olacak kişilerken acil servislere başvurmayı tercih ediyorlar. Gün içinde yoğunluğun arttığı bazı saatler vardır. Mesai saati bitiminde özellikle 17 ve 18:00?dan sonra acil servis daha da yoğunlaşmaya başlıyor. Aile Hekimine de gidebilirle ama bizim milletimiz halen bunun farkında değil.ilk başvuru olarak Aile Hekimliğine başvursa daha doğru bir iş yapmış olacak.? Şeklinde konuştu.

Dr. Murat Soyuduru gerçekten acillik denilebilecek yüzde 20?lik hastanın mağdur olduğunu söylerken, acil olmayan vakalarla ilgilenirken acil birimlerinin de meşgul edildiğini vurguladı. ? o yüzde 20?lik hasta her hangi birimizin yakını da olabilir o yüzden mümkün olduğunca acil servisi daha dikkatli kullanmak gerekiyor? dedi.

Vücudun çeşitli yerlerindeki ağrıların 24 saati geçmediği sürece acil vaka olduğunun altını çizen Soyuduru, acil serviste acil olmayan hastalarla bazen gerginlikler yaşandığını da belirtti.

Soyuduru, ? 1 haftadır kolu ağrıyan bir kişi acil servise geliyor, bazen öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki kavga dahi çıkartabiliyor. Ben niye bekliyorum diye, 1 hafta evinde beklemişsin, işini gücünü yapmışsın, acil serviste 1 saat fazla beklemek senin zoruna gidiyor ve olay çıkartıyorsun. Gerçekten acil olan vaka, doktora, sağlık görevlisine saldıracak enerjiyi kendisinde bulamaz. Gerçekten acil olmayan hasta ise işini acilden halletme zihniyetinde oluyor. Hastalar konusunda bazı değerlerimizi yitirmiş durumdayız. Hemen hemen her gün bir şiddet olayı duyuyoruz.? Dedi.  


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.