FINDIK ÇOK ÜRETİCİ KAYGILI

FINDIK ÇOK ÜRETİCİ KAYGILI

Fındık sorunları her geçen gün kamuoyunda yer edinmeye başladı. Hürriyet gazetesinde Yalçın Bayer fındık üreticilerinin köşesinde fındık üreticilerinin sorunlarını anlattı. İşte o yazı:

Fındık Bol Ama Üretici Kaygılı

?FINDIK hasadına sayılı günler kaldı. Karadenizli üreticinin neredeyse tek geçim kaynağı olan fındık, önceki yıllara göre bu yıl oldukça fazla.
Resmi rakam henüz açıklanmasa da tahminler bu yıl rekoltenin 700 bin ton dolayında olabileceği yönünde.

Fındığın bol olması sevindirse de düşük fiyat korkusu üreticiyi yine kaygılandırıyor. Geçen yıl 14-15 liradan serbest piyasada işlem gören ürün, geçen süreçte 9-8 liraya kadar geriledi. Fiyatı yükselir diye ürününü pazara indirmeyen köylü büyük zarara uğradı. Hâlâ evinde geçen yılın fındığını ?ha bugün ha yarın artar? diyerek saklayanlar bile var. Geçen yılki ürün piyasada halen 7-8 liradan alıcı bulabiliyor. Hem de Toprak Mahsulleri Ofisi?nin (TMO) üç ay önce piyasaya müdahale etmesine karşın. TMO?da durduramadı fiyatların gerilemesini. Ordu?da üreticiler düşük fiyatı protesto etmek, kamuoyu oluşturmak amacıyla minarelerde sala okuttu, cenaze namazı kılarak çuvallarla toprağa gömdü. Ama boşuna?

?Atı alan Üsküdar?ı geçmeden? ister TMO ister başka bir kurum aracılığı ile olsun devlet ürünlerin pazara indirilmesi ile birlikte hemen alımlara başlamalı. Yoksa, bu sezon da üretici yokları
oynar, kan ağlar.?

Şükrü KARAMAN

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.