FINDIK BAHÇELERİNDE DAMLA SULAMA FARKI...

FINDIK BAHÇELERİNDE DAMLA SULAMA FARKI...

Fındıkta toplama işlemlerinin yoğunlaştığı son günlerde havaların yağışsız ve güneşli geçmesinin de etkisiyle, bahçelerde susuzluğa dayalı yaşanan sıkıntılar kendini belirgin bir şekilde gösteriyor.

Bilim adamları, susuzluğun fındıkta beslenmeyi ve bitkide stres yaratarak verimi olumsuz etkilediğini belirtirken, damla sulama yönteminin kullanıldığı bahçelerde bunların gözlenmemesi  fındık ağacının suya ne denli ihtiyaç duyduğunu da ortaya koyuyor.

Türk fındığının en önemli alıcıları arasında yer alan Ferrero tarafından 5 yıldan beri Değerli Tarım Uygulamaları kapsamındaki ülke genelindeki 57 model bahçenin 7'sine damla sulama sistemi kuruldu.

Ferrero Değerli Tarım Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu, yağışların düzenli ve yetersiz olmasının fındık ürününde kayıplara ve randıman düşüklüğüne neden olduğunu belirterek, Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'daki 7 ayrı bahçeye kurdukları damla sulama yöntemiyle bunu ortaya koyduklarını söyledi.

Ordu'nun Altınordu ilçesinin Turnasuyu mevkiinde  Sabri Engin'e ait 1 dönümlük bahçenin dron ile yüksekten çekilmiş fotoğrafını göstererek açıklamalarını sürdüren Gökhan Arıkoğlu, daha az iş gücü ve su kullanılan damla sulama yöntemiyle aynı zamanda ilaçlama ve gübrelemenin de süratli bir şekilde yapılabildiğine dikkat çekerek, "Sistemin farkını damla sulama yapılan bahçelerle,  hemen yanı başındakilere göz attığınızda fark edebiliyorsunuz. Bunu fotoğrafla çok daha net görebiliyorsunuz" dedi.

Arıkoğlu, bahçelerinde damla sulama sistemini kurmak isteyenlere Ferrero olarak bilgi desteği verdiklerini, devletin de çeşitli şekillerde sisteme teşvikler uyguladığını sözlerine ekledi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.