TRAKTÖR VE PAT PATLA TAŞIMAYIN DENİYOR AMA?

TRAKTÖR VE PAT PATLA TAŞIMAYIN DENİYOR AMA?

Son günlerde fındık işçilerini taşıyan traktör ve pat patların devrilmesiyle meydana gelen kazalar bir çok can yaktı. Fındık üreticilerinin işçileri traktör ya da pat patla değil, daha güvenli bir şekilde servisle taşımaları isteniyor. Ancak üretici açısından bakıldığında ve fındık fiyatının 10 lira olduğu göz önüne alındığında, üreticiler daha ucuz ulaşım araçlarını tercih etmek zorunda kalıyor.

 

 

Güneydoğu illerinden Batı Karadeniz bölgesine gelen fındık işçileri, çok sayıda ölümlü kazanın yaşanmasına rağmen halen patpat diye bilinen araçların üzerinde fındık toplamaya gidiyor. Fındık toplamak için gelen aile içerisinde bulunan çocuklarından bazıları üniversite harçlığını çıkarmak için , bazıları ise kazandıkları üniversitenin kayıt parasını biriktirmek için fındık işçiliği yapıyor. Fındık bahçesinde gün boyu çalışan aileler, gün bitiminde kaldıkları çadır veya köy evlerine traktör veya pat pat tabir edilen araçların üzerinde tehlikeli bir yolculukla dönmek zorunda kalıyor.

Son yıllarda fındık toplamaya gelen ailelerin küçük çocuklarını bahçeden kurtararak okula yönlendirilmeleriyle hayata geçirilen proje dışında, işçilerin ulaşımı ve yaşadıkları yerler konusunda bir türlü standartlar yakalanamıyor. Hem ulaşımda hem yaşam koşullarında fındık işçileri adeta perişanlık çekerek para kazanmaya çalışıyor.

Konu bir başka boyutuyla ele alındığında ve üretici tarafından bakıldığında ise, bambaşka bir gerçek ortaya çıkıyor. Sezonun başlamasıyla birlikte fındık işçileri bahçelere daha ucuz maliyetli olduğu için traktör veya pat patlarla taşınıyor. Güvenli olmayan bu araçlarla yapılan yolculuklarda hemen hemen her gün bir kaza yaşanması ise kaçınılmaz oluyor. Son günlerde yaşanan kazalarda traktör ve pat patların devrilmesiyle onlarca işçi öldü çok sayıda işçi yaralandı. Kazaların ardından ilgili kurumlar, işçilerin daha güvenli araçlarla taşınması için uyarı üzerine uyarı yayınladı, ancak devletin belirlediği fındık fiyatına, işçi parasını ve masrafını karşılamıyor gerekçesi ile tepki gösteren üreticiler, en ucuz şekilde ulaşımı sağlamak için traktör veya pat pat kullanmak zorunda bırakıldı. İşçinin parasını ve fındık bahçesinin masrafını çıkardıktan sonra ellerinde para kalmadığını savunan üreticiler, devletin açıkladığı fındık fiyatının da bekledikleri gibi olmaması nedeniyle,  servis minibüslerinin de maliyeti yüksek olmasından dolayı traktör veya pat pat kullanmaya adeta teşvik edildi.

Bahçelerine getirdikleri işçilerin sorumluluklarının kendilerinde olduğunu bilen üreticiler, traktör ve pat patlarla taşıdıkları işçilerin hiçbir şekilde canlarının yanmasını istemediklerini dile getirirken, para kazanamadıkları için pahalı araçların maliyetini karşılayamadıklarını söylediler, ayrıca devletin de bugüne kadar gerekli denetim yapmadığı gibi üreticilere destek de vermediğini belirttiler.  

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.