BOĞAZİÇİ?NDE PAZARCILAR TEDİRGİN

BOĞAZİÇİ?NDE PAZARCILAR TEDİRGİN

Fındık fiyatı üreticinin beklediği gibi olmayınca fındıkçılarla en çok haşır neşir halindeki sektör olan pazarcıları da tedirgin etti. Pazarcılar bu yıl fındıkçıların kendilerine çok da katkısı olmayacağı görüşündeler.

Boğaziçi?nde tezgah açan pazarcılar, 10 lira olarak açıklanan fındık fiyatının en çok etkileyeceği sektör olarak kendilerini görüyorlar. Para kazanamayınca fındıkçının pazara inmeyeceğini söyleyen pazarcıların kimi fındık sezonundan sonra satışların artacağından umutlu.  

 

 

Fındık sonrası köylünün şehre çıkmasıyla iş yapabileceklerini savunan pazarcılar, beklenen fiyat verilmeyince  köylünün de esnafın da rahatsız olduğunu dile getiriyorlar.

Bir pazarcı esnafı, ?Allah?a şükür işler iyi. Fındıktan sonra bizim işlerimiz daha çok açılır. Şimdi millet alıyor azar azar, fındıktan sonra daha çok alacak. Fiyatlar şuan düşük eylülün 10-15?ine kadar böyle devam eder.? Derken, bir başka esnaf, ?Fiyatlar düşük, Düzce Biberi biraz pahalı. Yerli biber belli eder zaten kendini, çıtır çıtır olur. Satışı 20-25 daha devam eder. Şimdi millet tarlada sabah ve akşamüstü biraz yoğunluk oluyor.? Şeklinde konuştu.

Bir pazarcı, ?Pahalı değil ama Vatandaşta para olmadıkça pahalı gelecek.? Derken, İşlerinin bu ara sıkıntılı olduğunu söyleyen bir esnaf ise, ? İnsanların bahçesinde ürünler çıkmaya başladı ama mevsimsel birkaç sebeple bazı ürünlerde fiyatlar yüksek. İnsanların cebindeki para da az. Her şeye zam geliyor ama aylıklara gelmiyor. Bunun karşılığında insanların pazara ayıracağı para az. İnsanlar tasarruf yoluna başvurunca ilk önce boğazından kısıyor. Boğazından kısmak zorunda başka türlü işin içinden çıkamaz. Şu anda fındık toplatmak için de belirli bir sermaye lazım. Masrafları çıkılınca insanların elinde pek bir şey kalmıyor. İnsanlar 1 yıl bekliyor. Yüzde 70?ini masrafa veriyor. Kalırsa onu da boğazına yiyecek. Yani fındığın pazara pek bir katkısı olmaz. Çalışanların yine fena değil ama emeklilerin maaşı düşük. Bu insanlar ona göre pazara gelecek. Bunu iyileştirmemiz lazım. Mesela domates pahalı geliyor. Ufacık bir simit 1 Lira, bir kilo domates de 1 Lira, aslında çok cüzi bir rakam.? İfadelerini kullandı.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.