YAĞMUR TALEBİ ARTTIRDI

YAĞMUR TALEBİ ARTTIRDI

2017 ürününden hasat edilen fındıkların kurutulmasında son günlerdeki aşırı yağışlar nedeniyle sorun yaşanması, üreticilerin kurutma makinelerine olan taleplerini arttırdı.

3 yıl önce Trabzon-Arsin Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikanın yanına kurutma sistemini kuran ve geçen yıl 14 makinede aynı anda ayrı ayrı 2 ila 5 ton arasında kurutma yapabilen Ferrero firması 2017 ürünü öncesinde sistemi değiştirdi.

Ferrero Tarım Direktörü Ersin Arısoy, ellerindeki kurutma makinelerinden Değerli Tarım uygulamaları kapsamında 50 tanesini, Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde bazı belediyeler, muhtarlıklar, ziraat odaları ve fındıkla uğraşan tüccarlara emanet olarak verdiklerini söyledi. Arısoy, fındıklarını bu makinelerde kurutmak isteyenlerin bulundukları yörelerdeki Ferrero Ziraat Mühendisleri'nin yanı sıra makinelerin verildiği kurum ve kişilerle irtibat kurmaları gerektiğini ifade etti.

Arısoy, "Makineli kurutma sistemi bölgede havaların yağışlı olması nedeniyle büyük bir kolaylık getiriyor. Randımana olumlu katkı yapıyor. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor" dedi.

Yağışlar makinelere talebi arttırdı

Fındık hasadının devam ettiği Karadeniz bölgesinde son günlerde havaların oldukça yağışlı geçmesi nedeniyle ürününü güneşten yararlanarak harmanda kurutmada zorlanan üreticilerin kurutma makinelerine adeta hücum ettikleri bildirildi. Kurutma makinelerinin tamamına yakını günün 24 saati çalıştığı ancak, taleplerin sıraya konması nedeniyle 15-20 gün sonraya sıra verilmeye başlandığı bildirildi.

Bazı yerlerde makinelerde yapılan kurutma işleminden üreticilerden hiç bir ücret talep edilmezken, bazı yerlerde ise sadece yakıt maliyeti alınıyor.

Ekim ayının ortalarına kadar devam etmesi beklenen makineli kurutma işlemine başlanmadan önce fındığın ağırlığı ve nemi ölçülüyor. Genelde yüzde 15 ila 25 oranında nem içeren yaş fındıklar 8 ila 20 saat arasında kontrollü bir şekilde kurutma işlemine tabii tutuluyorlar.

Ülkemizde de üretilebilen ve kullanılan kurutma makineleri, akaryakıtın yanı sıra katı yatık ve LPG ile çalıştırılabiliyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.