TUZ RUHUYLA ÇAMAŞIR SUYUNU KARIŞTIRMAYIN

TUZ RUHUYLA ÇAMAŞIR SUYUNU KARIŞTIRMAYIN

Evde deterjan daha çok köpürsün, daha iyi temizlesin, tüm kirler yok olsun diye giriştiğimiz mücadele ölümle sonuçlanacak kazalara neden olabiliyor.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi "Evimizdeki Tehlikeli Kimyasallar" ismiyle hazırladığı bilgilendirme broşüründe evdeki kimyasallarda nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Kimyasalları karıştırmayın

Broşüre göre, Türkiye?de birçok ölüme sebep olan ve çok sık yapılan hatalardan biri kimyasalları birbiriyle karıştırmak.

Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.

Dikkat: İki farklı lavabo açıcıyı bile, birlikte ya da art arda Kullanmayın. Bazı lavabo açıcılar birbiriyle karıştırıldığında ani patlamalar meydana gelebilir ve etrafa tehlikeli kimyasallar saçılabilir.

Daha çok köpük daha çok kalıntı demek

Daha fazla köpük, daha fazla temizlik demek değil. Otomatik makinalar için kullanılan ve en üstün kir çözme yeteneğine sahip deterjanların köpük oluşturma özellikleri oldukça düşük.

Bulaşık deterjanının su içerisinde yüzde 1 gibi küçük bir miktarının bile yıkanan bir nesneden tamamen uzaklaştırılması için litrelerce su harcamak gerekir.

Bu nedenlerle bulaşıklara, bolca köpürsün diye fazla deterjan eklenmesi sizi ekstra masrafa sokmasının yanında daha fazla deterjan kalıntısına maruz bırakır.

Zehirlenince kimi arayacaksınız?

Her zararlı madde yutulduğunda hastayı kusturmaya kalkmayın.  Özellikle çamaşır suyu, kezzap, gaz yağı içmiş birini kusturmayın.  Çünkü bu tip kimyasallar gırtlak, yutak ve yemek borusunu yakarak  geçer ve kusma esnasında spreyleme etkisinden dolayı solunum yolu tehlikesi yaratır.

İtfaiyenin numarasını herkes bilir 110, ama zehirlenirseniz 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi?ni aramalısınız.

Etiketlerdeki tehlike sembolleri ne demek?

 

***


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.