YAĞDAN ZENGİN DİYETLE BESLENENLER UZUN YAŞIYOR

YAĞDAN ZENGİN DİYETLE BESLENENLER UZUN YAŞIYOR

UC Davis School of Veterinary Medicine uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada yağlı veya ketojenik diyetin farelerin ömrünü uzatmakla kalmadığı, fiziksel dayanıklılığı da artırdığı belirlendi (1, 2).

Cell Metabolism? de yayınlanan araştırmaya göre yağlı diyet karbonhidrattan zengin diyetle medyan ömrün yüzde 13 uzaması insan ömrünün 7-10 sene uzaması anlamına geliyor.

Araştırmada bir grup fareye yüksek karbonhidratlı, bir gruba düşük karbonhidrat ve yağdan zengin bir diyet ve bir gruba da ketojenik (toplam kalorinin yüzde 89-90? ı yağ) diyet uygulandı; her üç diyetin toplam kalorileri aynı idi.

Ketojenik diyet verilen farelerin hayat sürelerinin uzaması yanında hafızaları ile motor fonksiyonları (dayanıklılık ve koordinasyon) arttı ve yaşla ilgili enflamasyon belirteçlerindeki artış önlendi.

Daha önce birçok hayvan deneyinde kalori kısıtlamasının yaşlanmayı geciktirdiği ve ortalama hayat süresini uzattığı birçok çalışmada gösterilmişti.

Uzun yaşamanın sırrı yağdan zengin diyette

Kısa adı PURE (The Prospective Urban Rural Epidemiology) olan ve 18 ülkede yaşları 35-70 arasında değişen 135335 kişinin 7.4 sene takibiyle gerçekleştirilen çalışmada da yağdan zengin diyetin daha uzun bir hayat sağladığı belirlendi (2, 3).

BİR: Günlük kalorilerinin yüzde 35? ini yağdan alanların ölüm risklerinin yağdan fakir diyetle beslenenlere (günlük kalorilerinin yüzde 10? unu yağ) göre yüzde 23 az olduğu tespit edildi.

İKİ: Ölüm oranlarındaki azalma doymuş yağlar için yüzde 86, tekli doymamış yağlar için yüzde 81, çoklu doymamış yağlar için yüzde 80 olarak hesaplandı.

ÜÇ: Yağdan zengin diyetle beslenenlerde felç riski yüzde 76 az çıktı.

DÖRT: Karbonhidrattan zengin (günlük kalorilerinin yüzde 77? si karbonhidrat) beslenenlerin ölüm risklerinin karbonhidrattan fakir diyetle (günlük kalorilerinin yüzde 46? sı) beslenenlere göre yüzde 28 fazla olduğu belirlendi.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamak ve uzun bir hayat için yağlar şart ama bunların cinsi ve kaliteleri çok önemli.

BİR: Köy tereyağı ve soğuk sızma zeytinyağı mutfağınızın temel yağları ise keyfinize bakın!

İKİ: Omega-6? lara fazla yüz vermeyin. Trans yağların zerresini bile ağzınıza koymayın!

Kaynaklar:

1. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1550413117304904

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170905145551.htm

3. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/09/03/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kalp-krizlerinin-sebebi-kolesterol-degil-sekerdir/


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.