Kooperatiflere banka hakkı geliyor

Kooperatiflere banka hakkı geliyor

Hükümet, sayıları 85 bine yaklaşan 40'a yakın alanda faaliyet gösteren, 8 milyon kişinin ortağı olduğu kooperatifleri güçlendirme kapsamında banka faaliyetlerini gündemine aldı. Yasal düzenlemenin Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte kooperatif bankasının da kurulması için çalışmalar başlatılacak.

Yeni Şafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre ülkemizde sayıları 85 bini bulan ve 8 milyon kişinin bağlı olduğu kooperatifler için devrim sayılabilecek bir girişim başlatıldı. Ekonomik krizlerden diğer sermaye şirketlerine göre daha az etkilenen kooperatiflerin bu teşviklerden kendilerinin de yararlanmasının sağlanması için yaptığı başvurular olumlu karşılandı.

HÜKÜMET KOOPERATİFLER İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Hükümet, kooperatifçiliği güçlendirme kapsamında banka faaliyetlerini gündemine aldı. Yasal düzenlemenin Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte kooperatif bankasının da kurulması için çalışmalar başlatılacak. Hükümet, gelişmiş ülkelerde kooperatif hareketlerinin finansal gücünü oluşturan kooperatif bankacılığı ile ilgili düğmeye bastı.

DEVRİM NİTELİĞİNDE

Türkiye'deki mevduat, katılım bankacılığının ardından kurulması planlanan kooperatif bankacılığı ekonomiye ivme kazandıracak. Kooperatif bankası, yabancı sermayeye ihtiyacı olmayan, mevcut kooperatiflerin üst örgütleri ile finansman güçlerini birleştirdikleri, ortaklarına hizmet veren bir bankacılık sisteminden besleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da (BDDK) bu konuda çalışma başlatmış durumda.

REEL EKONOMİDE DAHA FAZLA YER ALMALARI AMAÇLANIYOR

Bu girişimle, kooperatiflerin reel ekonomide daha fazla yer alması amaçlanıyor. Marmarabirlik, Pankobirlik, Konya Şeker, Gülbirlik gibi büyük kooperatifler Türkiye'deki ilk 500 şirket arasında yer alıyor. Mevcut uygulamada kooperatifler ortaklarıyla işlem yaptığında vergi muafiyetinden yararlanıyor. Ortakları dışındakilerle ticaret yaptığında vergi muafiyetini kaybediyor.

VERGİ AVANTAJI SAĞLANACAK

Düzenleme ile ortak dışı işlemler yaptığında bu vergi muafiyeti kalkmadan diğer işlerini yapabilecek. Böylece kooperatiflere sadece aldıklarını değil, işleyerek piyasaya verdikleri ürünler için de vergisel avantaj sağlanacak. Kooperatif bankacılığının da gelir vergisi düzenlemesi ile entegre şekilde finansal işlemlere geçmesinin sağlanacağı öğrenildi.

EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU'NDA ELE ALINACAK

Yeni Kooperatifçilik Yasası'na ilişkin çalışmanın Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda önümüzdeki günlerde ele alınmasının ardından 1 Ekim'de açılacak olan Meclis'e gönderilecek. Kooperatifçiliğin yönetimden denetime kadar birçok alanında değişiklik yapılacağı, kooperatiflerin bölünerek yeni ve alt kooperatifler kurulmasının da önleneceği belirlendi.

8 MİLYON KİŞİNİN BANKASI OLACAK

40'a yakın farklı alanda faaliyet gösteren 8 milyon kişinin ortak olduğu kooperatiflerin de bankası olacak. Önümüzdeki dönem eğitim, sağlık, karşılıklı sigorta gibi alanlarda ön plana çıkarılacağı belirtiliyor. Kooperatiflerin de ihracatçılar gibi teşviklerden yararlanması sağlanacak.

TARIMDAN HABER 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.