Fındık bitti, Bakan Fakıbaba Rekolte Açıkladı...

Fındık bitti, Bakan Fakıbaba Rekolte Açıkladı...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba,  bu yılki rekoltenin yapılan revizyonlar sonrası 675 bin ton olduğunu söyledi. Geçen yılki rekolte ise 420 bin tondu diyen Bakan Fakıbaba,  düşen fındık fiyatını yüksek rekolteye bağladı?

Ülkemizin dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı olarak, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75?ini karşıladığı çoğu kişi tarafından bilinir. Fındık, aynı zamanda insan beslenmesi açısından da tüketilmesi faydalı bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bugünlerde ise fındık, özellikle ekonominin ve siyasilerin gündeminde bulunuyor.

Dünyada en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı olarak ülkemiz büyük önem taşımaktadır. Neredeyse dünya üretiminin %75?ten fazlası Türkiye tarafından karşılanmaktadır. Fındık üretim piyasasında önemli bir yere sahip olduğu kadar sağlık açısından gıda alanında da büyük rol oynuyor. Bu yüzden fındık, üretilmesinin yanında tüketilmesi de oldukça faydalı bir üründür.

 

Rekolte Fındık Fiyatını Etkiledi

Son zamanlarda fındık, ekonomik ve siyasi gündemimizde de kendine geniş bir yer bulmaktadır. Toprak Mahsülleri Ofisi ağustos ayı içerisinde ? Giresun yağlısı fındığı? 10,50 TL, ?Levant kalite fındığı? 10 TL fiyat ile alımlara başlayacağı açıklamalarında dile getirdi. Serbest piyasada ise fındık 3 yıl öncesine kadar yaklaşık 20 TL yealıcı bulabiliyordu. Bu durumda güncel fiyatlar üreticiyi memnun etmedi. Çünkü bu durumda maliyet ve alım fiyatları arasındaki fark çok az olmaktadır. Çiftçimiz fındığı yaklaşık 8,75 TL maliyet ile üretiyorken bu serbest piyasada 8 TL ye kadar gerileyebiliyor ve bu durum üreticiyi zarara uğratıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba Tarım Zirvesinde konuyla alakalı olarak fındıkta, bu yılki rekoltenin yapılan revizyonlar sonrası 675 bin ton olduğunu söyledi. Geçen yılki rekolte ise 420 bin tondu. Yani bu durumda düşen fındık fiyatı yüksek rekolteye bağlanıyor.

 

400 Bin Aile Neredeyse 700 Bin Hektar Alanda Fındık Üretiyor

Fındık tarım ürünleri arasında en çok ihraç edilen ürün olmasının yanında aynı zamanda en önemli istihdam kaynaklarından biridir. İstatistiklere göre 400 bin aile neredeyse 700 bin hektar alanda fındık üretiyor ve yıllık ortalama 2 milyar dolar ihracat geliri sağlanıyor. Fındık üreticileri ise, eskiden 4-5 kişilik bir ailenin fındık üretimiyle rahatça geçinebildiğini söylüyor.

Eski düzenlemede Türkiye?de organize alımları Fiskobirlik yapıyor ve alınan fındıkları birçok işlemden geçirdikten sonra piyasaya sürüyordu. Şu an ise ticaret odaları ortalama bir fiyat belirliyor ve bu fiyat üzerinden tüccarlar ürün topluyor. Ancak bu süreçlere artık yabancı şirketlerde dahil olabiliyor. Bu durum çikolata ve fındık ezmesi gibi ürünler üreten yabancı şirketlerin fındığı alıp ihraç etmesiyle alım fiyatının belirlenmesini sağlıyor. Yani şu an Fiskobirlik etkisiz kalmış ve piyasa yabancı şirketlerin tekelinde bulunmaktadır. Üreticiler çözüm olarak fındıkta taban uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini ve devlet desteğinin ciddi bir şekilde yeniden sağlanması gerektiğini ifade ediyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.