Çiftçi ithal ürün istemiyor

Çiftçi ithal ürün istemiyor

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Türkiye ekonomisini canlandıracak üretim ve çiftçi gücünün Güneydoğu?da olduğunu ve hububat üretimi konusunda dünya birincileri arasında bulunduklarını belirterek, Türkiye?nin ithal ürünün karşısında durması gerektiğini söyledi.

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, hububat ithalatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiftçinin ithalata karşı olduğunu ifade eden Öter, başta Mardin olmak üzere Güneydoğu Anadolu çiftçisinin tüm Türkiye?ye yetecek ve dış ülkelere ihracat yapacak kapasitesinin olduğunu belirtti. Üretime ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çeken Öter, ?Şu anda üretimin önünde en büyük engel ithalattır. Mardin bulgur, mercimek, mısır ve buğday üretiminde dünya sıralamasında. Bugün ülkemizin temel geçim kaynağı, ekonomik potansiyeli tarımdır. Sanayimizde 200?e yakın fabrika var. Bunların büyük çoğunluğu tarıma dayalı. Son üç yıldır üretilen buğdaylar un olarak Irak?a gönderiliyor. 3 yıldır üst üste ihracatta birincilik alıyor? dedi.

?Üretimde dünya sıralamasındayız?

Bölgeden 800 ton ile 1 milyona yakın un ihracatının yapıldığına dikkat çeken Öter, ?Üreticiler zor durumda. Özellikle de çiftçiler mazot ve gübre zamlarından olumsuz etkileniyor. Son 2-3 yıldır bölgede yaşanan acılar, sorunlar, sıkıntılar yatırımlarda duraklamalara neden oldu. Ülkeyi besleyen çiftçimiz bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Sürekli meydana gelen mazot ve gübre zamlarına karşın çiftçilere verilen destek çok az. Bugün en kaliteli kırmızı mercimek Mardin ovamızda yetiştiriliyor. Kırmızı mercimek atalarımızın milli ürünüdür. Kırmızı etten sonra en çok kalori ve besin değeri olan üründür. Üretimi tekrar canlandırmak için 100 kuruştan 400-420 kuruş destek veriliyor. Ama ithalat lobisi kalitesiz ürünlerini getirip yeni ürünmüş gibi marketlerimizde üreticiye sunuyor. Bu üreticimizi olumsuz etkiliyor. Türkiye ithalatın karşısında durmalı ve ihracat arttırılmalı? diye konuştu.  


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.