BEL VE BOYUN FITIĞI TEKRARLAYABİLİR

BEL VE BOYUN FITIĞI TEKRARLAYABİLİR

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cem Dinç, bel ve boyun fıtığı ameliyatı olanların dikkat etmemeleri halinde hastalığın nüksettiğini söyledi, bu tür hastaların normal hayata hastalığı unutmadan devam etmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cem Dinç, İnsanların artık daha fazla masa başı işler yapması sebebi ile bel ve boyun hastalıklarının günümüzde yaygınlaştığını söyledi, halkın yüzde 80?inden fazlasının hayatlarının bir bölümünde bel veya boyun ağrısından muzdarip olduğunu kaydetti, uyarılarda bulundu.

Dinç, ?Oturma pozisyonumuzda dizlerimizin kalça seviyesinden aşağıda olması gerekiyor. Dik oturmamız, küçükte olsa belimizde bir destek olması lazım ki omurganın eğimini desteklesin. Vücudumuzun anatomik yapısını koruyalım. Özellikle masa başı çalışanlar, kafalarını eğdiği zaman boyun omurlarına binen yük katlanarak artmaktadır. Bu yüzden bilgisayar ekranının göz hizasında olması lazım ki çalışan insanlar boyunlarını eğerek yük bindirmesin. Bunlar mikro travmalarla gerçekleşiyor. Bardak damla damla doluyor bu işte. Doktora gidip bir hapşırık veya öksürükle fıtığının patladığını söyleyen hastalar var. Bu yıllar içerisinde bu raddeye geliyor.?dedi.

Sağlıklı insanların bile yataktan yan dönerek kalkması gerektiğini belirten Dinç, doğrularak kalkmaya çalışıldığında bütün yükün bele bindiğini, buna dikkat edilmesi halinde ameliyat gerektiren bel ve boyun fıtıklarının azalacağını ifade etti.

Dinç, ?Ameliyata aday hastanın iyi belirlenmesi gerekiyor ki gerçekleştirdiğimiz cerrahiden fayda görsün. Dünya?da yüzde 90 üzerinde uygulanan altın oran, mikro cerrahidir. Mikroskop altında bakılarak sinire baskı yapan fıtık parçası alınarak o siniri rahatlatıp hastanın ağrısını gidererek, günlük yaşantısına bir an önce dönmesini sağlıyoruz.? Şeklinde bilgi verdi.

Fıtık ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmemeleri halinde hastalığın tekrarlandığını vurgulayan Dinç, bu hastaların hayatlarını sürdürürken dikkat etmeleri gerekenleri sıraladı.

Dinç,  ?Tekrarlama aynı yerden, aynı seviyeden ve aynı taraftan gerçekleşirse buna nüks diyoruz. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz. Arabanızın lastiği patlıyor, değiştirdiğinizde yeni lastikte patlayabilir. Bunun gibi olursa nüks demek doğrudur. Farklı seviyelerden ve farklı taraftan yeni bir fıtık oluşabilir. Zaten bu hastalara şiddetle ameliyattan sonra yapmaları gerekenleri tavsiye ediyoruz. Bazı hastalarımız çok iyi olduğunu düşünüp, günlük hayata çok ciddi sarılıyor. Bizim tavsiyelerimiz dışında davranmaları sonucunda yeniden fıtık şikâyeti ile karşımıza gelebiliyorlar. Bundan dolayı ameliyat geçiren hastaların bellerinin rahatsız olduğunu bilmesi gerekiyor. Bundan sonraki hayatlarını buna göre sürdürmeleri gerekiyor.? Dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.