FINDIK ÜRETİCİLERİ YENİLİKLERDEN MEMNUN

FINDIK ÜRETİCİLERİ YENİLİKLERDEN MEMNUN

Son yıllarda bu sorunu ortadan kaldırıp, dönümde ortalama 80-90 kilograma kadar düşen üretimi 150-200 kilograma, 40-45 civarında olan randımanı da 50'nin üzerine çıkarmak için resmi ve özel kuruluşlar tarafından çalışmalar yapılıyor. Ferrero Fındık da, Değerli Tarım Uygulamaları adı altında 5 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

55 ziraat mühendisi ve 20 sosyal çalışma uzmanı ile Sakarya, Düzce, Ordu, Giresun ve Trabzon illerindeki fındık bahçelerinde yapılan ve yeni tarım tekniklerini de içeren uygulamalar üreticiler tarafından ilgi görüyor.

Trabzon'da Yomra'nın Sancak mahallesindeki uygulamalarla ilgili olarak üreticilerden Halil İbrahim Bayrak, şimdiye kadar bakım ve mücadele konusunda bir çok şeyi yanlış bildiklerini belirtti.

Üretici Kazım Bayrak'da, eskiden hasat sonrası genellikle fındık bahçesine 3-4 ay girmediklerini, ancak bunun yanlış olduğunu yeni öğrendiklerini anlattı:

 

Üreticilere tarım teknik ve uygulamalarını bizzat bahçede yaşayarak verdiklerini belirten Ferrero Değerli Tarım uygulamaları ziraat mühendislerinden Yücel Selimoğlu'da bu dönemde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı.

 

Fındık tarımında en önemli aktörün bilinçli üretici olduğu gerçeğinden hareketle Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında sosyal uzmanlarda köylerde ve mahallelerde çiftçilerle birebir ilgilenerek çalışmalar yapıyorlar.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.