AŞILAR İÇİN SON TARİH

AŞILAR İÇİN SON TARİH

Astım ve koah hastalıklarının farkları nelerdir? Bu hastalıklar nasıl ortaya çıkar ve astım ve koah hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Düzce Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Leyla Yılmaz bu soruları cevapladı.

Genellikle aynı kefeye koyulan astım ve koah hastalıklarının farkını açıklayan Doç. Dr. Leyla Yılmaz hastalardan önümüzdeki aylarda dikkatli olmalarını istedi, zor bir dönemden geçeceklerini belirtti.

Doç. Dr. Leyla Yılmaz: ?İlaçları her ne kadar benzer olsa da aslında ikisi arasında ciddi bir seyir farkı var. Astım hastaları ilaçlarını düzenli olarak kullandığı takdirde normal insanlar gibi yaşayabilirler. Tek farkları ilaç alıyor olmalarıdır. Fakat toplumumuzda nefes darlığı çeken her hastaya astım denmekte. Özellikle Koah hastaları hastalıklarını kabullenme konusunda yetersiz bir bilince sahipler. Astımdan farklı olarak Koah hastaları ilaçlardan yeteri kadar fayda göremezler. Hava yolunun geri dönüşü yoktur. Koah?ın ana sebepleri başında sigara gelmekte. Bunun dışında erkeklerde meslek servis faktörleri, kadınlarda ocak maruziyetleri ve ciddi anlamda hava kirliliği bu hastalığın çıkmasında etkilidir. Düzce?de her sene hava kirliliği sorunu yaşıyoruz. Birinciliği pek kaptırmıyoruz. Yine yoğun hava kirliliği yaşayacağımız bir döneme giriyoruz. Nefes darlığına bağlı hastalığı olanlar önümüzdeki aylarda zor dönemler geçirecekler? dedi.

Astım hastalarından ilaçlarını düzenli kullanmalarını isteyen Yılmaz, bu şekilde geçirecekleri atak veya sıkışmaların önüne geçebileceklerini söylerken her iki hastalık içinde bir an önce grip aşısı olunması gerektiğini ifade etti, hasta insanlar ile yakın ilişkilerden kaçınmaları konusunda uyardı.

?Koah ve astım hastaları grip aşılarını Ekim ayının sonuna kadar yaptırırlarsa sene içinde geçirecekleri hastalıkların sayısını ve ağırlığını azaltma şansına sahip olurlar. Biz sıcakkanlı bir toplumuz. Birbirimizi görünce tokalaşır, sarılır, öpüşürüz. Maalesef bunlar enfeksiyonların da çok hızlı yayılımı anlamına geliyor. Mümkün olduğu kadar bu noktada da kendilerini korumalı ve dikkatli olmalılar.?

Normal bir bireyin gribi 7-8 günde atlatabilirken, astım ve koah hastaları grip olduğunda hastalığın ilerlediğini ve zatüreye kadar vardığını söyleyen  Yılmaz, Astım ve Koah hastalıklarının kesinlikle bulaşıcı olmadığını , toplum olarak hastalıkların yayılması konusunda tedbirlerim eksik olduğunu söyleyerek, ne gibi önlemler alınması gerektiğini aktardı.

?Mesela bir insan hapşırdığında veya öksürdüğünde etrafa damlacıklar saçılır. Biz genelde bu işlemi elimizle önlüyoruz. Daha sonra bu elimizle kapıyı, masayı veya başka bir yeri elliyoruz. Bizim önerimiz kolumuzu kullanmaktır. Elinizle hiç dokunmayacaksınız ve damlacık enfeksiyonları kolunuzda kalacak. Bu da etrafınıza daha az bulaşması anlamına gelir. Hastalıkları sınırlandırmak konusunda toplumsal olarak bilinçlenirsek damlacık enfeksiyonlarını en aza indirmiş oluruz.?

Ayrıca en iyi dezenfektanın su olduğunu ifade eden Yılmaz ellerimizi doğru yıkamamız konusunda da uyarıda bulundu.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.