ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Opr. Dr. Fikret Baştımar, çağımızın hastalığı olan her 2 kişiden birinde görülen reflü ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Baştımar mide yanması ile başlayan şikayetlerin bazen kanser vakasına kadar uzanabileceğini belirtti ve uyarılarda bulundu.

 

 

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Opr. Dr. Fikret Baştımar, çağımızın hastalığı reflünün tıbbi anlamının ? bir şeyin geri gelmesi? olduğunu söyledi , yediklerimizin geri gelmesi sırasında mide asidi varsa yanmaya yol açtığını belirtti.

Baştımar, ? geri gelmeyle birlikte acı su yapıyor, bazen göğüs ağırsı, sıkışma yapıyor, nefes darlığı ve öksürük yapıyor. Özellikle yemeklerden sonra hemen yatılırsa yediklerimiz direk ağzımıza gelir, hatta boğularak uyanırız. Tavsiye ediyoruz ki yemekten 3 saat sonra yatınız diye. Reflü hastalığı aslında çağın hastalığı. Ortalama 2 kişiden birinde oluyor. 24 saat içerisinde 1 saat yemek borumuza yediklerimiz geri gelir.? Dedi.

Mide asidinin yemek borsunun korumasını aştığında şikayetlerin ortaya çıktığını vurgulayan Baştımar, en önemlisinin bir süre sonra kansere kadar gidebilen vakalar olduğunun altını çizdi.

Baştımar, ? Aslında yemek borusunun aside karşı dayanıklılığı yok. Bir süre sonra bu dayanıklılığı geliştirmek için vücut küçük bir mekanizma oluşturuyor. Orada kendilerini mide hücrelerine benzetiyor. Bir süre sonra belli bir oranda hücreler kansere kadar gidebilen vakalar oluşabiliyor. Bunun dışında reflü yemek borusunda daralma yapar. Artık yemek geçmemeye başlar, yutma güçlüğü gelişir. Yaralardan sürekli kanamalar oluşur. Yaşam konforu bozulur. Bir simit yiyorsunuz bütün gününüz heba oluyor. Yani psikolojik tanımı da çok şiddetli.? Şeklinde bilgi verdi.

Reflü tedavisinin kolay olduğunu belirten Baştımar, hastalığın medikal ve cerrahi tedavisi olduğunu söyledi.

Baştımar, ? Eğer biz reflüyü saptarsak mutlaka ışıklı bir kamerayla yemek borusuna, 12 parmak bağırsağına bakıyoruz. Reflü var ne kadar, yandaş bir hastalığı var mı, daralma var mı, kanser gelişimi var mı, bunları baktıktan ve eledikten sonra eğer salt reflü varsa, reflünün en çok sebebi de yemek borusu ile mide arasındaki kapıda bir genişleme oluyor. Buna fıtık deniyor. Genelde çoğunluğu fıtıkla birliktedir. Nadir de olsa, o bölgenin kapalı olması gerekirken gevşek kalmasına bağlı asit kaçırmaları da oluyor. Bu mekanizmayı saptadığımız zaman yandaş bir hastalığı yoksa 2 türlü tedavimiz var. İlaç tedavisi, diyet tedavisi ve sosyal öneriler var.? Dedi.

Yemekten 3 saat sonra yatmak ve tıka basa yememek, azar azar bol çiğneyerek  gibi önerilerde bulunan Baştımar, gazlı içeceklerden de uzak durulması gerektiğini vurguladı. İlaç tedavisi ile ise mide koruyucu diye adlandırılan ilaçlara dikkat çekti, bu ilaçların yan etkileri olduğunu belirtti. 2 aylık ilaç tedavisinin ardından kişiye özel tedavi uyguladıklarını, ameliyatın ise kesin çözüm olduğunu dile getirdi.

 

 

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.