18 YILLIK BÜYÜK ACI

18 YILLIK BÜYÜK ACI

Tam 18 yıldır bitmeyen acı. 12 Kasım 1999 tarihinde yaşadığımız o büyük felakette kız kardeşi ile aynı enkaz altında kalan ve kardeşini kaybeden Onur Çatana, 18 yıl önceki o acı anları hala unutamıyor.

 

 

Düzce'de, 12 Kasım 1999 tarihinde yaşanan 7,2 şiddetindeki depremin acısı halen tazeliğini koruyor. Deprem sırasında belediye otobüsünde kız kardeşi ile birlikte enkaz altında kalan Onur Çatana, aynı otobüste bulunan 35 kişiden sağ kurtulan 5 kişiden biri.

Merkeze bağlı Düzköyü'nde ikamet eden Onur Çatana, acıların hala taze olduğunu ama depremle yaşamaya alıştıklarını söyledi. 12 Kasım 1999 depreminde enkaz altında kalan binlerce insandan yalnızca biri olan Çatana, 19 yaşında yaşadığı depremin acısını hala içinde hissediyor.

18 yıldır her 12 kasımda kız kardeşinin mezarını ziyaret eden, dualar eden Çatana hala aynı acıyı yüreğinde taşıyor.

 Aynı otobüste kız kardeşi Nur Çatana?yı kaybeden Onur Çatana o anları anlatırken, kız kardeşiyle bindikleri otobüsün üzerine bina çöktüğünü, 4,5 saat sonra enkazdan çıkarıldığını söyledi.

Çatana, ?İnsanın o anı tekrar yaşaması o anı anlatması zor. Bir gün öncesi iş arkadaşlarımızla Boğaziçi Belediyesine binmiştik. Yine Boğaziçi Belediyesine binecektik Rahmetli Ömer ağabeyimiz bu sefer Konuralp belediyesine binelim yol paralarını da ben vereceğim dedi. Bindik otobüse otobüsün en arka koltuğun önündeki ikili koltuğa oturmuştum. Ömer ağabey yanıma oturmuştu. Hüseyin ağabey rahmetli arkaya oturmuştu. Kız kardeşimde bindi biz göz göze geldik. Sonrasında otobüs tamamen doldu. Tabi deprem olunca Ömer ağabey rahmetli ayağa kalktı, ?Panik yapmayın geçer? dedi. Tam o sırada bina çöktü otobüsün üzerine. O sırada toz bulutu oluştu. Belki de rahmetli olanların çoğu tozdan da ölmüş olabilir. Sonra ben yandaki camı kırdım oradan temiz bir hava geldi. Bağrışmalar salavat getirenler oldu. Sonra yavaş yavaş insanlar toparlandı, 4,5 saat sonra çıktık ama ben çıkarılırken gözlerimi kapattım etrafımdakileri görmeyeyim diye? dedi.

Yaşadığı o korku dolu dakikaları anlatmakta zaman zaman güçlük çeken Onur Çatana kız kardeşinin o enkazda hayatını kaybettiğini söylerken,  otobüsün ön tarafından daha fazla hasar olduğunu ve kardeşinin de ön tarafta bulunmasından dolayı kardeşini kaybettiğini anladığını dile getirdi.

 Korkularının olduğunu söyleyen Çatana, Toplu taşıma araçlarına binerken psikolojik olarak hereksin korktuğundan daha çok korktuğunu ifade etti.

Çatana, ? Askerde bile alt ranzada yatamadım üstteki ranza üzerime devrilir diye. Depremi yaşamayan insanlardan daha çok korkuyorum. Korkularım var ama bunlar bir yandan da bana çok büyük tecrübe oldu. En azından bir yere girerken oranın çıkışlarına bakıyorum. Bir şey olursa nasıl soğuk kanlı davranırım onları öğrendim. Bize verdiği derslerde var bizden aldıkları da var. Ama hayat bu devam ediyor? şeklinde konuştu.

Çatana bulunduğu otobüste sağ kurtulan 5 kişiden biri fakat ?Otobüste 35 kişi var diyorlar. 5 kişi kurtulduk. Onlarla da zaman zaman görüşüyorum. İçlerinde en sağlam benim gibi görünüyor. Çünkü diğerlerinin psikolojik sorunu olan var, bedensel sıkıntıları olanlar var. Yani yiyecek ekmeğimiz varmış günümüz varmış yaşayacağımız yaşıyoruz? dedi. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.