DÜZCE’DE FINDIK BAHÇELERİ HASADA HAZIRLANIYOR

DÜZCE’DE FINDIK BAHÇELERİ HASADA HAZIRLANIYOR

 Düzce İl Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, beraberinde heyet ile birlikte Çilimli İlçesi Karaçörtlen Köyü ve Cumayeri İlçesi Iğdır köyünde bulunan fındık bahçelerindeki çalışmaları yerinde inceledi.

Çilimli İlçesi Karaçörtlen Köyünde 110 dekar alanda fındık tarımı yapan Tahir Gülbahar'a ait fındık bahçesinde ailenin tüm üyelerinin iş bölümü yaparak motorlu tırpanla otları, orakla kalan filizleri keserek hasat öncesi genel temizlik yaptıkları, fındık bahçesinde verimin iyi olduğu gözlendi. Cumayeri İlçesi Iğdır Köyü'nde 30 dekar alanda fındık yetiştiriciliği yapan Şemsi Taşkan'a ait bahçenin entegre bahçe kapsamında takip edilen bahçe olduğu, 2 yıldır gübreleme, ilaçlama ve bakımın entegre bir şekilde yapıldığı, çok kötü durumdan iyi duruma getirilerek başarılı olunduğu, çevre bahçe sahiplerinin de yapılan çalışmaları örnek alarak uygulamalara başladıkları İlçe Müdürümüz tarafından ifade edildi.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, fındık altı ot temizliğinin yılda birkaç kez yapılması belirterek, "Hasada 10-15 gün kala fındık altı otların temizlenerek hasat hazırlığının yapılması çok önemli. Entegre bahçelerin örnek olduğu için özellikle iyi takip edilmesi gerekir, eksik uygulamaların hastalık ve zararlıları teşvik ederek kalite ve verim kayıplarına neden olur" dedi.
Fındığın erken toplanmaması gerektiğini ve gelecek senenin ürününe zarar vermemek için yerden toplamanın en iyi yöntem olduğunu bildiren Kabaoğlu, fındık üreticilerinin yerinde ziyaret edilerek doğru bilgilendirme yapılmasının birim alandan daha kaliteli ve daha yüksek verim elde edilmesine katkı sağlayacağını, Düzce'de bu araziye benzer özellik taşıyan meyilli araziler için sürdürülebilir ürünün fındık olduğunu söyledi.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.