KASIM AYI FAALİYET RAPORU

KASIM AYI FAALİYET RAPORU

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı Kasım ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Fındık Entegre Mücadele kapsamında çiftçilere eğitim verildi.

Fındık Entegre Mücadele kapsamında Akçakoca İlçesinde 36 üreticiye başta fındık hastalık ve zararlıları olmak üzere budama, gübreleme ve toprak numunesi alımı konularında eğitim verildi.

 

Organik Tarım denetimi yapıldı.

İlimizde Organik Tarım yapan üreticiler 2016/09 sayılı genelge kapsamında Organik Tarım Birimi elemanlarınca denetlendi.

 

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 192 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2017 yılı Kasım ayı Şap kampanyası dahilinde 122 köyde 19.227 büyükbaş hayvana şap aşısı, 36 köyde 722 büyükbaş hayvana çiçek aşısı, 25 köyde 2.683 küçükbaş hayvana PPR (veba), 18 köyde 1.425 küçükbaş hayvana brusella aşısı  yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 72 köyde 2.225 adet buzağıya brusella, 10 köy ve 12 mahallede 38 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 94 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1.729 adet büyükbaş ve 1.110 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 41 büyükbaş, 2.824.790 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Kasım ayı içinde yurt dışına 1.176 ton tavukayağı ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 1.611.403 adet yumurta, 1.380 kg karkas et sevki yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 495 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 121 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2017 yılı buzağı desteklemesi kapsamında 854 yetiştiriciye 1.354 buzağı için 473.900 TL ödeme yapılmıştır.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde kasım ayı içinde; 4 adet su ürünü yetiştiricilik işletmesi denetlenmiştir.

Müdürlüğümüzce, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 5 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi, 1 kişiye gerçek kişi ruhsatı düzenlenmiştir.

Alıcı ortam izleme programı kapsamında 10 adet su numunesi alınmıştır. Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi ve deniz suyu numunesi alınmıştır.

Bagis ( Balıkçı Gemi İzleme Sistemi) cihazı Akçakoca limanındaki 2 tekneye takılmıştır.

Su ürünleri yetiştiricilik desteklemeleri için 6 adet yetiştiricilik işletmesi müracaat yapmıştır.

Kaçak avcılık kapsamında 1 adet idari para cezası kesilmiştir.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

448 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Kasım ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 425, yem satışı yapan işyerlerinde 23 olmak üzere toplam 448 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 7 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır.

Kasım ayı içerisinde 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 12.839 TL, 1 yem işletmesine de 8.027 TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

171 adet gıda numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 145, izleme vb. programlar için 26 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerinin 21 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

2.893 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir. 

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Kasım ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 2.893 ton iç fındık için 145; ihraç edilen 719 ton diğer gıda maddeleri için 28;  olmak üzere toplam 173 adet sertifika düzenlenmiştir. 

 

Gıda işletmelerine 47 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 47'sine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

Mevlid Kandilinde süt ve lokum dağıtıldı.

Düzce Cedidiye Cami önünde kurulan stant da camiden çıkan cemaate 2 bin adet süt ve 2 bin adet lokum Sayın Valimiz Zülkif Dağlı'nın da teşrifleriyle dağıtıldı.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi:

Ekonomik Yatırım Projeleri;    

KKYDP 11. Etap kapsamında Çiftlik Faaliyetlerin Geliştirilmesi Programı kapsamında Biogüvenlik Projesi uygulayan 1 işletmenin makine ekipmanları gelmiş, montaj işlemlerine başlanmıştır. Aynı etap kapsamında, Kırsal Turizm Yatırımları kapsamında proje yapan 2 işletme ile tarımsal üretime yönelik ahır projesi uygulayan 1 işletmenin inşaat ihalelerine onay verilerek, tesislerin inşaatına başlanmıştır.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2017 yılında Genç Çiftçi Projesi kapsamında, Kasım ayı sonu itibariyle toplam 31 çiftçiye 930.000 TL ödeme yapılmıştır.

                  

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

Kasım ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 43 adet satış, 9 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliği, 2 adet ifraz ve 5 adet tarımsal yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Ayrıca, tarımsal kaynaklı kirliliğin kontrolü ve önlenmesi çalışmaları kapsamında il genelinde 14 farklı noktadan su numunesi alınmıştır.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2017 Yılı Tebliği (Tebliğ No:2017/34) gereğince İlimizde danışmanlık hizmeti veren 6 kuruluşun hizmet vermiş oldukları 530 işletme için yapmış oldukları destekleme başvuruları askıya çıkarılmış ve askı işlemlerinin akabinde icmaller Bakanlığa gönderilmiştir.

 

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi

Bakanlığımızın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde İl Müdürlüğümüz tarafından uygulanan "Düzce İlinde Kadın Eli İle Sarmalık Lahana Çeşidinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Gölyaka İlçesi Yazıpınar Mahallesinde tarla günü etkinliği gerçekleştirildi.

Çiftçi Kursları

"Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamında 2017 yılı Kasım ayı içerisinde İlimizde Sinirci Köyü ile Çilimli İlçesi Yukarıkaraköy Köyünde "Bitki Zararlıları ile Mücadele", Köprübaşıömerefendi Köyünde "Fındıkta Budama" konularında çiftçi kursları düzenlendi.

 

Kadın Çiftçi Eğitimleri

Sinirci Köyünde ikamet eden kadın çiftçilere yönelik olarak "Gıda Muhafaza Yöntemleri" ile "Dengeli ve Sağlıklı Beslenme "konularında çiftçi toplantısı düzenlendi.  

 

Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemi Veri Girişleri Başladı

Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemine (TAMSİS) İlimizde 2017 yılında tek yıllık, çok yıllık ve örtü altı ürünlere ait maliyet çalışmaları yapıldı.

 

İstatistik Bilgi Sistemi (İbs)

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine esas teşkil etmek üzere, her hafta çiftçilerden, tohum ve gübre bayilerinden, hayvan pazarı ve sebze pazarından ürünlerin fiyatlarının alınması çalışmaları tamamlanmıştır.

 

Tarımsal Maliyet İşlemleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi.

 

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında Kasım ayı içerisinde; Merkez İlçede 482, Akçakoca'da 54, Cumayeri'nde 21, Çilimli'de 38, Gölyaka 70 ve Gümüşova'da 106 olmak üzere, İlimizde toplam 771 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilmiştir.

 

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)

Çiftlik muhasebe veri ağı çalışmaları kapsamında çiftçi görüşmeleri yapılmıştır.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri Mayıs ayı itibariyle T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.