Üniversiteliler, ahşap modifikasyonunu alanında çevreci yöntem geliştirdi

Üniversiteliler, ahşap modifikasyonunu alanında çevreci yöntem geliştirdi

Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Budakçı ile Kompozit Malzeme Teknolojileri Anabilim Dalında Doktora Öğrencisi ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Süleyman Şenol, ahşap modifikasyonunda henüz çok yeni ve çevreci bir yöntem olan Termo-Vibro-Mekanik (TVM) yoğunlaştırma yöntemini geliştirdiler.

 

Yaklaşık 3 yıllık bir AR-GE sonrası kendi tasarımları olan ?TVM yoğunlaştırma presi? isminde bir makine ürettiklerini belirten iki bilim insanı, TÜBİTAK?ın desteklediği bu yenilikçi projede; diğer yoğunlaştırma yöntemlerden farklı olarak ?sıcaklık, vibrasyon ve basınç? kombinasyonu kullanıldığını ifade etti. Düşük dirençli ağaç malzemelerinin özelliklerini iyileştirerek ekonomik değerlerini yükseltmek ve kullanım alanlarını genişletmek amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını belirten Prof. Dr. Budakçı ve Öğr. Gör. Şenol, bu yöntem ile yaptıkları bir dizi deneme sonrası, ahşap malzemelerin renk, parlaklık, sertlik, yüzey düzgünlüğü ile mekanik özelliklerinde yüzde 15 ile yüzde bin 400 oranında iyileşme sağlandığını tespit ettiklerini söyledi.

 

Türk Akreditasyon Kurumu?ndan (TÜRKAK) ?Kalibrasyon Sertifkası? da aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Budakçı, geliştirdikleri Termo-Vibro-Mekanik (TVM) yoğunlaştırma yönteminin; hem sektörel anlamda, hem de tüketici için tamamen çevreci, ekonomik ve sağlığı tehdit edecek hiçbir kimyasal barındırmadığını vurguladı. Bu yöntemle elde ettikleri TVM ağaç malzemenin ise; doğal, yüksek performanslı ve ekonomik değeri yüksek olanlarla eş değer özelliklere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Budakçı, ürettikleri makinenin çevreci olmasının yanında ekonomik açıdan da katma değeri yüksek ürünler üreteceğini dile getirdi.

 

Öğr. Gör. Süleyman Şenol yaptığı açıklamada ise; lamine parke, ahşap lambri ve mekanik etkilere maruz kalabileceği düşünülen mobilya yüzeylerinde kullanım alanı bulacağını ifade ederek, bu yöntem ve malzemenin, mevcut kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasına ve ülke ekonomisine, konu ile ilgili bilim camiasına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

 

Katıldıkları ulusal ve uluslararası konferans, sempozyumlarda sektör çalışanları ve bilim insanları tarafından kendilerine olumlu dönütlerin olduğunu belirten iki başarılı bilim insanı, çalışmalarını halen sürdürdüklerini ve ?TVM yoğunlaştırma presi? ile ?TVM ağaç malzeme ? için patent başvuru hazırlıklarının devam ettiğini ifade etti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.