BAŞTIMAR: ESKİSİ GİBİ ZAHMETLİ DEĞİL

BAŞTIMAR: ESKİSİ GİBİ ZAHMETLİ DEĞİL

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Doktorlarından  Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Fikret Baştımar, tek önlenebilir kanser olan kolon kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yaptırılması gerektiğine dikkat çekti, eskiden olduğu gibi kolonoskopi işleminin rahatsızlık vermediğini söyleyerek, şikayetleri olanın hemen olmayanların ise en az 5 yılda bir kolonoskopi yaptırması uyarısında bulundu.

 

 

Bağırsak rahatsızlarının neden olduğu kolon kanseri konusunda önemli bilgiler veren ve uyarılarda bulunan Düzce Özel Çağsu Hastanesi Doktorlarından  Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Fikret Baştımar, şimdiki teknoloji ile hastalar uyutularak ağrısız bir şekilde işlem yapıldığını söyledi.

Baştımar, ? 1,5 metrelik kalın bağırsağa ucunda ışık ve kamera olan bir ince aletle girip kalın bağırsağın tamamın incelenmesini sağlayan işleme denir. Hem tanısal hem tedavi amaçlı kolonoskopi yapılır. Kolonoskopi yaptığımız zaman bağırsakta bir yara gördüğümüzde parça alıp inceleme imkanımız var. Polip dediğimiz yapılar gördüğümüz zaman bunları yakarak çıkartıp, tamamen ortadan kaldırıp tedavi etme şansımız var. Kolonoskopi hasta hafif uyutularak yapılan bir işlem. Eskiden uyutulma olmuyordu, çok acı ve ızdırap veren bir durumdu, kolay kolay kimse buna razı olmuyordu. Ama şimdiki teknoloji ile uyutularak ağrısız bir şekilde işlem yapılıyor.? Şeklinde konuştu.

Kolonoskopiye hangi durumlarda  başvurulduğunu da anlatan Baştımar, belirtiler konusunda açıklamada bulundu.

Baştımar, ? Karın ağrısı, kabızlık olanlara, kansızlığı, dışkılama alışkanlığında değişiklik olanlara, çok kısa zamanda kilo kaybı olanlara, en önemlisi de eğer kaka tahlili yapmışsa gizli kan pozitif çıkmışsa bunlara kolonoskopi yapmak gerekir.? Şeklinde bilgi verdi.

Baştımar ayrıca, makat kanamaları, dışkıda kan, sık dışkılama alışkanlığı ve keçi pisliği şeklindeki dışkılamalarda da kolonoskobiye başvurulduğunu, yaşı 50?nin üzerinde olanların mutlaka kolonoskopi yaptırması gerektiğini belirtti.

Baştımar, ? Kalınbağırsak kanserinin, kalınbağırsakta polip dediğimiz küçük et beninden kaynaklandığını biliyoruz.Et beni aşamasında bunu saptadığımız zaman kolonoskopi esnasında bu polipi yakarak çıkartıyoruz ve kanseri önleme şansımız oluyor. Kanserler içerisinde tek önlenebilen kolon kanseri. O nedenle kolonoskopiyi yaşı 50?nin üzerinde olan herkese hiç bi şikayeti yoksa bile 5 yılda bir öneriyoruz.? Dedi.

Baştımar işlemin hazırlığının hastalar için zahmetli olduğunu dile getirirken, işlemin zahmetli olmadığının altını çizdi, ? lütfen kolonoskobiden korkmayın? dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.