HALK ARASINDA ÇOK BİLİNMEYEN HASTALIK

HALK ARASINDA ÇOK BİLİNMEYEN HASTALIK

Bolu Özel Çağsu hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç, halk arasında çok bilinmeyen kas hastalıklarının tanısı ve tedavisinin çok önemli olduğuna dikkat çekti, en önemli olan kalp kasının tutulmasının ölümlere varan sonuçlar oraya çıkardığını söyledi.

 

 

Bolu Özel Çağsu hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç televizyonumuzda yayınlanan Sağlık Rehberi programında kas hastalıklarını anlattı.

Kas hastalığının toplum tarafından çok bilinmeyen ilerleyici kronik ve nörolojik bir hastalık grubu olduğunu söyleyen Tunç, yürüme bozukluğu görülen kas hastalıklarının nöroloji branşında tedavi edildiğini belirtti.

Tunç, ? Bu kas hastalıkları kişinin yürümesini, oturup kalkmasını, çoğu zaman yutmasını, solunum fonksiyonlarını etkilediği için yaşamı kısıtlayan ve başkasına bağımlı hale getiren bir hastalık grubu olduğu için bu hastalıkların tanısının konulmasında ve tedavisin yapılması çok büyük bir önem arz etmektedir. Sadece yürüme ve oturup kalkmakla ilgili olmamakla beraber çoğu zaman bir şey taşımak, yemek yemek gibi kasların fonksiyonu azaldığı zaman yaşam biraz daha zorlaşıyor. Beyinden gelen sinirlerle kaslar eylem harekete geçer, en önemlisi kalp kasımızdır. Çoğu zaman hastalıkların bir kısmında kalp kasları da tutulur, felç olması ve hastanın kaybedilmesi anlamına gelmektedir.? Dedi.

Huzursuz bacak sendromu hakkında da konuşan Tunç, insanlarda uyku bozukluğuna yol açan hastalığın ilaç tedavisi ile önlenebildiğini ancak köklü bir tedavisi olmadığını belirtti.

Mide koruyucu ilaçların zamanla kaslarda zarar yol açtığını dile getiren Tunç, ölçülü ve gerektiği yerde alınması uyarısında bulundu.

Kas hastalıklarının tedaisinde ilaç dışında, fizik tedavinin kişinin yaşam kalitesini artırması açısında önemli olduğunun altını çizen Tunç şöyle konuştu:

 ? Genel olarak biz, kişiye yaklaşırken nörolog dışında, fizik tedavi uzmanı, gerekirse psikolog veya psikiyatr gibi birkaç branşın yaklaşımını öngörüyoruz. Bir çok ülkede kas hastalıkları dernekleri vardır. Egzersizin önemi, kas erimesinin önlenmesi için günlük 2 veya 3 defa kas güçlendirme ve germe egzersizleri yapılmalıdır. Özellikle suyun kaldırma gücünden yararlanarak tedavide özellikle yüzme haftada 3 , 4 kez su tedavilerinden yararlanmalıdır.? 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.