MEME KANSERİNDE BİLİNMEYENLER

MEME KANSERİNDE BİLİNMEYENLER

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Oprt. Dr. Mustafa Altundal televizyonumuzda yayınlanan Sağlık rehberi programında meme kanseri ile ilgili bilgiler verdi.

 

 

Kadınların korkulu rüyası haline gelen hastalıklara yol açtığı için memenin önemli bir organ olduğuna dikkat çeken Düzce Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Oprt. Dr. Mustafa Altundal, hem iyi huylu hem de kötü huylu hastalıkları olduğunu belirtti, iyi huyların zamanla kötü hastalığa da neden olabileceğini vurguladı.

Altundal, ?Asıl önemli olan, kadınlar için kanser sıralamasında 1. sırada olan, cidden ele alınması gereken meme kanseri, Sağlık Bakanlı da bu konuda önemli adımlar attı. Tarama yöntemleri ülkemizde uygulana gelmekte.? Dedi.

Memede oluşan kitlelerin elle ya da momografi  ile tespit edildiğini söyleyen Altundal, her kistin kansere dönüşmeyeceği gibi, içi dolu olan ancak kist olmayan ceviz büyüklüğündeki kitlelerin ise alınmasını tavsiye ettiklerini belirtti.

Emzirmenin kadınlara hem ruh sağlığı hem de meme sağlığı açısından her zaman olumlu etki ettiğinin altını çizen Altundal, meme kanserinin nedenlerini anlattı.

Altundal, ? Bir sürü sebep var. Yani yaşadığınız çevreden, insanın hayat tarzından ailesel genlere kadar bir sürü etken var. Çevre kirliliği, aşırı şişmanlık, fazla yağlı vücut, hiç doğum yapmama, erken adet görme yaşı, bunların hepsi sıklığı artırır. Başlı başına düşündüğünüzde bunların olduğu insanda meme kanseri olur diyemediğimiz için, zaten dünyada da kanserin net sebebi ortaya çıkartılıp da buna bağlı denilmediği için çeşitli nedenler suçlanmış ve bunların bir kısmı ispatlanmış etkilerdir.? Şeklinde bilgi verdi.

Kadınların meme kanseri belirtilerini fark ettiğini ancak eşinden ve evladından bile sakladığını söyleyen Altundal, bu yanlışlığı kırmak gerektiğini dile getirdi.

Altundal kadınlara tavsiyede bulundu, ? erken yaşlarda endişe etmeyelim ama her hangi bir şüphe anında sağlık kuruluşuna ya da doktorunuza başvurun? dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.