UZMANI NASIL BAŞ EDİLECEĞİNİ ANLATTI

UZMANI NASIL BAŞ EDİLECEĞİNİ ANLATTI

Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Özgür, son dönemlerde özellikle sanatçılarla gündeme gelen tükenmişlik sendromunu anlattı. Hangi meslek gruplarında daha çok rastlandığı ve baş etmenin yolları konusunda bilgiler verdi.

 

 

Geçtiğimiz günlerde 112 Gününde Düzce 112 Acil Çağrı merkezinde yaptığı sunumla dikkat çeken Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Özgür, çağrı merkezlerinde çalışan personelin yaşadığı tükenmişlik sendromunu anlatmıştı. Günümüzde özellikle ünlü sanatçılarla birlikte anılmaya başlayan ancak bir çok meslek grubunda da sık sık rastlanan tükenmişlik sendromu hakkında bilgi almak için Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Özgür?e mikrofon uzattık.

 

BAŞA ÇIKMADA BAŞARILI OLAMAZSAK

Stresin ilerlemiş halinin tükenmişlik sendromu olarak karşımıza çıktığını söyleyen Özgür, stresin ne zaman olumsuz olarak adlandırıldığını şöyle anlattı:

Özgür, ? Ne zaman bu tehlikeli bir hal alır, eğer bu stres kişinin hayatını olumsuz etkiliyorsa, sosyal hayatına ilişkin bir şeyler yapmıyorsa, ailesi ile iletişimde kötüleşmeler oluyorsa, çevresine zarar veriyorsa bu durumlarda artık psikologlar stresi kötü bir şey olarak nitelendiriyorlar. Ne zaman biz bunun sorun olarak karşımıza çıktığını görüyoruz, bu stres devamlı olursa, kişi bu stres ortamında eğer mücadeleyi kazanamazsa, çünkü stresli bir durumla karşılaştığınızda vücut önce bir alarm tepkisi veriyor. Başa çıkma yöntemlerinde başarılı olamazsak, iş hayatımıza, sosyal hayatımıza olumsuz etkiler verirse bu durumlarda strese olumsuz bakıyoruz.? Dedi.

Stresle başa çıkamayanların tükenmişlik sendromu yaşadığını belirten Özgür, ilk belirtinin duygusal çöküş olduğunu, ikinci aşamada ise duyarsızlaşmanın başladığını, son olarak ise başarısızlığın geldiğini söyledi, sanatçılardan örnek verdi.

 

HANGİ MESLEKLERDE DAHA ÇOK RASTLANIYOR

Stres ve tükenmişlik sendromunun çocukluktan geldiğinin altını çizen Özgür, annesinden uzun süre ayrı kalan bir bebeğin dahi stres yaşadığına dikkat çekti. 70, 80 yaşındaki maddi durumu iyi insanların bile tükenmişlik sendromu yaşadığını söyleyen Özgür, hangi mesleklerde daha çok rastlandığını anlattı.

Özgür ? Özellikle insanlarla meşgul olunan sektörlerde çok daha fazla olabildiğini görüyoruz. Makine başında çalışan bir kişi ile sürekli insanlarla karşı karşıya olan kişilerin stres düzeyi birbirinden farklı oluyor. Hastanelerdeki sağlık personelleri, doktorlar, emniyet güçleri, sürekli bir hayati tehlike ile mücadele ediyorlar. Öğretmenler tükenmişlik sendromu ile karşı kalıyorlar, özellikle de 112 çağrı merkezleri.? Derken, neden daha çok çağrı merkezlerinde yaşandığı hakkında da açıklamada bulundu.

 

MÜCADELE ÖNERİLERİ

Çağrı merkezlerinin hep bir sorun ya da taleple aranıyor olmasının en önemli etken olduğunu dile getiren Özgür, stres ve tükenmişlik sendromu ile baş etmenin yollarını da anlattı.

Özgür, ? Vücudunuzda bir takım değişiklikler yaparak stresle mücadele edebilirsiniz. Yoga, plates gibi eğitimler, nefes egzersizleri, antrenman, jimnastik gibi rahatlama ortamları. Psikolojik olarak, eğitim alabilirsiniz, uzmanların yazdığı kitapları okuyabilirisiniz. Bir diğer unsur da manevi destek dediğimiz, kişinin inanç ve değerler sistemi ile stresli olduğu durumla mücadele eder kılmasının da önemli olduğu ifade ediliyor.Bir de model önerebilirim, DKBY modeli diye bahsedilen bir model var. Birincisi değiştir, yapabiliyorsan stres yapan unsuru değiştir, ikincisi kabul et, var olan şartları kabul etmeye çalış. Üçüncüsü boş verme, son olarak da yaşam tarzını yönet, hayatımızı daha az stresli hale getirmek.? İfadelerini kullandı.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.