KAŞIKOĞLU ARABULUCULUĞU ANLATTI

KAŞIKOĞLU ARABULUCULUĞU ANLATTI

2012 yılında başlayan ancak son günlerde daha çok gündeme gelen özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümü için uygulamaya giren Arabuluculuk nedir, hangi davalarda ihtiyaç vardır, kimler arabulucu olabilir. İşte tüm bu soruların cevabını Arabulucu Av. Metin Kaşıkoğlu verdi. 

 

 

Dün akşam televizyonumuzda yayınlanan Gündem programına Av. Metin Kaşıkoğlu konuk oldu. 23,24. dönem Milletvekili ve Ak Parti eski İl Başkanı Kaşıkoğlu bu kez siyaset değil son günlerin gündem konusu Arabuluculuğu anlattı.

 

KENDİ ÇÖZÜMLERİNİ ÜRETİYORLAR

Arabuluculuğu ? dostane bir uyuşmazlık çözüm yolu? olarak nitelendiren Kaşıkoğlu, tarafları bir araya getiren 3. şahısların uyuşmazlıklarına yardımcı olmak suretiyle kendi çözümlerini ürettiği bir yol olduğunu belirtti.

Kaşıkoğlu, ? Arabuluculuğun temel amaçlarından birisi, taraflar arasındaki iletişimsizliği uzmanlık, arabuluculuk eğitimi almış profesyonel yardımıyla gidermek. Hukuk uyuşmazlıklarında tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebildiği, sulh olabildiği, kabul edebildiği, feragat edebildiği, kamu düzeninin çok müdahil olmadığı tüm hukuki uyuşmazlıklarda uygulanabilir.? Dedi.

 

KİMLER ARABULUCU OLABİLİR?

Arabulucu olmanın bir takım şartları olduğunu belirten Kaşıkoğlu, 2012 yılından bu yana uygulanmakta olan sistemin henüz çok duyulmadığını, en yakın sürede arabuluculuğun toplumda daha iyi anlaşılarak öğrenilmesiyle, tarafların el sıkışarak, haklarını bir birlerine helal etmeleriyle,  gelecekteki ilişkilerin de düzenlenmesini sağlayacak bir alternatif çözüm yolu olacağını vurguladı.

Arabulucu olmanın kriterlerinden söz eden Kaşıkoğlu, ? Öncelikle bir hukuk fakültesi mezunu olmak gerekir. Ama hukuk fakültesi mezunu olup 5 yıllık meslek deneyimi yoksa arabuluculuk yapamaz. B akanlık zaman zaman sınav açıyor. Sınavdan önce arabuluculuk eğitimi veren üniversiteler var. 5 yıl kıdemli hukuk mezunu önce bu eğitimi alacak. Sertifika alacak, bakanlığın açtığı yazılı sınavı kazanacak ve sicile kaydolacak. Resmi arabulucu olarak görev ifa edebiliyorsunuz.? Şeklinde açıklamada bulundu.

 

MALİYETİ ÇOK UCUZ

Uyuşmazlık dava konusu yapıldığında, arabulucu olarak görev yapan avukatın taraflardan birinin avukatlığını yapamayacağı ayrıntısını da paylaşan Kaşıkoğlu, tanık olarak da gösterilemeyeceğinin altını çizdi.

Arabuluculuk maliyetinin, yargısal ve tahkim gibi diğer uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile kıyaslanmayacak kadar ucuz olduğunu belirten Kaşıkoğlu, ? mesela 25 bin liralık bir uyuşmazlık meselesi var. Yargıda 25 Bin TL için yaptığınız masraflar , yargılama giderleri, vekalet ücretleri totaline, bir de yargıda geçirdiğiniz zamana biçeceğiniz değeri ele aldığınızda orada çıkan fatura ile arabulucuya ödenecek ücret anlamında çıkacak maliyet arasında çok büyük fark var. Yüzde 6 gibi bir nispi oran belirlenmiş.? Dedi.

 

TARİHİ FIRSAT

Arabuluculuğu çok tarihi bir fırsat olarak nitelendiren Kaşıkoğlu, bir araya gelinemediği için sorunların mahkemeye taşındığı çok vaka olduğunu dile getirdi.

Kaşıkoğlu, Düzce?de 13 arabulucunun görev yaptığını söylerken, arabuluculukta, istinaf, temyiz, karar bozma gibi uygulamaların olmadığını belirtti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.