İTO KİLİTTE GREV BAŞLADI

İTO KİLİTTE GREV BAŞLADI

Türkiye'nin kilit sektöründe büyük firmalarından olan İTO Kilit Düzce fabrikasındaki 260 işçi grev kararı aldı. İşçiler haklarını alıncaya kadar direnişi sürdüreceklerini dile getirdiler.

 

 

İTO Kilitte, Toplu iş sözleşmesi biten ve imzalanması gereken yeni sözleşme üzerinde işveren ile uzlaşamayan işçiler haklarını aramak, emeklerinin karşılığını almak için bugünden itibaren grev kararlarını uygulamaya başladılar.

1954 yılında kurulan İTO Kilit, Türkiye?de sektörün önde gelen emniyet ve güvenlik ürünleri sağlayıcısı konumuna gelirken, Toplu iş sözleşmesindeki anlaşmazlıklar sebebiyle fabrika çalışanları çareyi  iş bırakmada buldular.

Bugün greve giden işçilere destek olmak amacıyla gelen Bolu Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Özgür Elçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkandığını ve işverenin zamma yanaşmadığını söyleyerek grev kararı alındığını belirtti. Elçi, mücadeleye devam ederek İTO işçilerinin hakkını alacaklarını vurguladı.

Türk Metal Düzce Şube Başkanı Murat Ardıç da, halkı talepleri yerine gelene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. ? Yaptığımız grevlerin hiç biri şova yönelik değildir? dedi.

Çalışanlar yaptığı açıklamada ekim ayının başından beri sözleşmede uzlaşma sağlanamadığını, sürecin tıkandığını, çözüm üretilemediğini ve kendilerinin de zor durumda kaldıkları için de zorunlu olarak grev kararı almak zorunda kaldıklarını belirtti.

Fabrika çalışanları ise, işverenin verdiği rakamların kabul edilemez olduğunu söylerken, Türkiye şartlarında aldıkları maaş ile geçinemediklerini savundular.

Fabrika çalışanlarından Özgür Açık, "Bizim  ilk teklifimiz sözleşme için zam oranı yüzde 38 'di.  Emsal yerlerde yüzde 20, yüzde 25, yüzde 26, yüzde 28' e biten sözleşmeler var. İşveren en son yüzde 13 verdi. Bu rakam kabul edilemez. Anlaşma sağlanmayınca biz de greve çıkmaya başladık. Biz mücadele edeceğiz, bu mücadelenin peşini de bırakmayacağız. İTO Kilittte çalışan arkadaşlarımıza, üyelerimize bu hakları kazandıracağız." şeklinde sorunlarını anlattı.

Grev sözcüsü Rafet Duman,İto Kilitte 12 yıldır çalıştığını söylerken, ? Toplu sözleşmede  sözcülüğümüzü yapan temsilcilerimiz ile işverenin çatışması gidişatı belirleyen şey oldu.  Neticede anlaşamadılar. Biz de üzerimize düşen görevi bu şekilde tamamlıyoruz. . Şartlar ortada biz çalışıp kazandırıyorsak biz de kazanmak istiyoruz. Bu şartlarda  yani bu diğer fabrikalarda bu  sözleşme bittiyse neden bizde ki bitmesin ? Biz bunu hak etmedik . Mevcut sözleşmede Türkiye şartlarını düşününce bir şekilde idare ediyorduk. Ama şimdi aldığımız para ile geçinemiyoruz. Hakkımız olanı da istiyoruz. İnsanca, daha rahat yaşayabilmek için kazandırıyorsak kazanmak istiyoruz.? Dedi.

Özgür  Keten ise,  "Fabrikanın 20 yıllık emektarıyım. Bu süreçte işverenin uzlaşılmaz tutumundan dolayı iş bu noktaya geldi. Ben  burada 269 arkadaşımın adına konuşmak istiyorum. Sonuna kadar gideceğiz. Sendikamız,  ve iş arkadaşlarımızla sonuna kadar direneceğiz. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Hava soğuk ama biz gerekirse varilde ısınarak hatta ısınamasak da  bu şekilde grevimizi devam ettirip emeğimizin karşılığını alacağız. Hayat şartları içinde bir şekilde idare ediyorduk. Şuan burada çalışan 269 kişi hayat şartları altında eziliyoruz.  Ve hakkımızı istiyoruz.  Türkiye?nin her yerinde verilen bu zammı tüm işyerleri verdi. Biz de hakkımız olanı istiyoruz.  Ve sonuna kadar gideceğiz. " dedi


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.