ÇOCUK SAĞLIĞI VE PSİKOLOJİSİNİ ANLATTILAR

ÇOCUK SAĞLIĞI VE PSİKOLOJİSİNİ ANLATTILAR

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıfat Can Öztürk ve Psikolog Dilara Işıklı televizyonumuzda yayınlanan Sağlık Rehberi programına konuk oldular.

Programın ilk bölümünde Psikolog Dilara Işıklı, çocuklarda 2 yaş sendromunu anlattı. Işıklı, 1,5-3,5 yaşları arası yaşanan sendromun ben merkezli olduğunu söylerken, çocukların karakter özelliklerinin oluşmaya başladığı dönemde ortaya çıktığını belirtti.

 

 

Işıklı, ? Genellikle aileler şikayet üzerine geliyorlar. Bu dönemlerde çocuklarda aşırı derece agresif tavırlar, ellerini sıkmalar, öfke nöbetleri, kendilerini yerlere atmalar, istediği şeyleri elde etme amaçlı bu tarz yollara başvurabiliyorlar. Ağlama krizleri olabiliyor, kendi yemeklerini kendileri yemek isteyebiliyor.? Derken, Uzman Dr. Rıfat Can Öztürk ise bu tarz çocukları ? küçük ergenler? olarak tanımladı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıfat Can Öztürk izleyicilerden gelen bir soru üzerine prematüre bebekle ilgili açıklamalarda bulundu, 37 haftadan önce doğan bebeklerin prematüre  olduğunu belirterek, çok zor süreç yaşadıklarının altını çizdi.

Öztürk, ? Anne karnında geçirecekleri süreyi dışarıda geçirmek zorunda olan bebekler. En büyük zorluklarımızdan biri, prematürelerin 2 yaşına kadar normal bir bebek gibi takip edilmemeleri.  Prematüre bebek aileleri normal bebek ailelerine göre iki kat daha dikkatli olmalı. Enfeksiyon ve gelişim takibi açısından aynı değildir çok iyi izlenmeli. ? dedi.

Psikolog Dilara Işıklı bir çocuğun 3 aylık olduktan sonra artık ayrı yatması gerektiği uyarısında bulunurken, önce aynı oda içerisinde kendi yatağına, 1 yaşından itibaren ise ayrı odaya geçmenin gerektiğini dile getirdi. Yatak ayırma ile ilgili çıkan problemlerin ise, her akşam aynı saatte yatması, uykuya geçene kadar annenin yanında olması, ışık ve oda sıcaklığı gibi ayrıntılarla çözülebileceğini vurguladı.

Dr. Rıfat Can Öztürk, çocuğun ağlatılmasıyla ilgili olarak ailelerdeki yanlış algıdan söz ederken, çocuğun ayrı yatırılması konusunda belli kriterler olduğunun altını çizdi.

Öztürk, ? Yaptığımız en büyük hatalardan biri, annelik babalık iç güdüsünü kırmak lazım. Hep sorulan sorulardan biri, ağlatırsam sevgi açlığı oluyormuş. Böyle bir şey yok. Ama şu da değil, çocuğunuz morarana kadar ağlasın siz kapıyı kapatın, odayı ayırmak şu değil vurgulamak lazım, odayı ayırın kapısını çekin gidin, öyle bir şey yok. Bunun belli kriterleri var. En önemli şey uyku ritüeli kesinlikle olmalı. 1 saat öncesinden başlamalı. Uyku adaptasyon süresi olan bir şey, öğrenilebilir, onun için 4 aydan sonra odası ayrılabilir.? Şeklinde konuştu.

Çocukların burun pisliğini ya da tırnaklarını  yeme gibi davranışlarda bulunmasını dikkat çekme olarak nitelendiren Öztürk, çocukların ağlama krizlerinde ise anne babalara kesinlikle yükselmeme, görmezden gelme uyarısında bulundu.

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin farklı şeyler olduğunu belirten Psikolog Dilara Işıklı, iki durumun yaşandığı çocuklar da olduğunu söylerken, kontrol bozukluğu olarak nitelendirdiği bu davranışların kesinlikle zeka ile ilgili olmadığını dile getirdi. Her hareketli çocuğun da hiperaktif olarak nitelendirilemeyeceğini belirtti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.